(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Jahnátek vyzval v Košiciach na výchovu technických odborníkov pre prax.
@ Aktuálne -> Región     Mar 15 2007 - 14:43 GMT
(TASR) - S výzvou orientovať výchovu odborníkov na prax a potrebu konkrétnych firiem a spoločností prišiel dnes medzi akademických funkcionárov košickej Technickej univerzity (TU) minister hospodárstva SR ¼ubomír Jahnátek. Po rokoch čiastočného útlmu sa podľa neho ukazuje, že výchova technickej inteligencie sa pre každú krajinu, ktorá chce v konkurenčnom súboji so svetom obstáť, stáva kľúčovou.

"Je potrebné sústrediť sa na kvalitu pedagogického procesu a súčasne zapojiť do riešení aktuálnych úloh ekonomického charakteru v celej škále jej rôznorodosti čo najväčší počet vysokoškolských pedagógov," pripomenul Jahnátek.
Minister sa zúčastnil na stretnutí vedeckej rady Fakulty elektrotechniky a informatiky TU, ktorá okrem iného schvaľovala študijné plány a viedol ju novoinaugurovaný dekan Liberios Vokorokos.
Jahnátek sa stretol aj s rektorom TU Jurajom Sinayom. Ten ministra informoval, že TU má deväť fakúlt a okolo 12 tisíc študentov riadneho štúdia a približne 700 doktorandov. Pracuje na nej takmer 900 pedagógov a rovnaký počet výskumných a technicko-hospodárskych pracovníkov. Univerzita pokrýva široké spektrum potrieb vzdelávania nielen pre región východného Slovenska, ale v mnohých odboroch je jediným centrom vedy, výskumu a vzdelávania nielen na Slovensku, ale aj v stredoeurópskom priestore. Úzko spolupracuje s inými univerzitami a s priemyselným zázemím regiónu i celého Slovenska.
"Spoluprácu s ministerstvom hospodárstva i ďalšími inštitúciami štátneho i súkromného sektora len uvítame. Systémy nemusia byť dokonalé, ale ak sú cielene harmonizované, výsledky sa dostavia," povedal na margo návštevy na TU Jahnátek.
Minister hospodárstva si myslí, že aj vedecké a pedagogické osobnosti majú šancu a stavovskú povinnosť priamo sa zúčastňovať na hľadaní riešení, ktoré pred slovenskou ekonomikou stoja v oblasti energetiky, obnoviteľných zdrojov energií, nanotechnológií, pri riadení prevádzky elektrizačnej sústavy, pri využívaní geotermálnych zdrojov na Slovensku a novom prístupe k zabezpečovaniu energetickej bezpečnosti SR.
TASR o návšteve na TU informoval hovorca ministra Branislav Zvara.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/