(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rómom by pomohli lepšie vypracované projekty.
@ Aktuálne -> Región     Mar 16 2007 - 14:20 GMT
(TASR) - Na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku na Luníku IX. v Košiciach sa stretli zástupcovia rómskych mimovládnych organizácií. Hlavnou témou stretnutia boli možnosti čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskeho sociálneho fondu (ESF) a Fondu sociálneho rozvoja (FSR).

Zástupcovia organizácií sa zhodli, že najväčším problémom je správne vypracovanie predkladaných projektov a ich nadväznosť na ďalšie projekty. "Rómske organizácie nevedia napísať projekty tak, ako by mali. Mali by sme im pomôcť, akým smerom by mali v budúcnosti ísť, aby úspešne dokázali vypracovať projekty. Nemyslíme len štrukturálne projekty, ale i projekty v oblasti kultúry, vzdelávania, životného prostredia či zdravotníctva," povedal TASR Jozef Ravasz, odborník na romologický výskum a metodiku.
Povzbudivým príkladom pre ostatných môžu byť pozitívne skúsenosti niektorých združení. "Cez ESF sme už úspešne realizovali päť projektov. Teraz sa v Zlatých Klasoch snažíme o vybudovanie sociálnych bytov pre Rómov," povedal jeden z účastníkov stretnutia Ján Rigo.
Pri prechádzke po Luníku IX. prítomní neskrývali rozčarovanie nad neporiadkom, špinou a zdevastovanými bytmi. "Devastácia neexistuje len na Luníku IX. Kde bývajú Rómovia, všade je. Prečo? To by som aj ja rád vedel," skonštatoval pri pohľade na povybíjané okná a rozsypané odpadky Július Gruľo z občianskeho združenia Naši Rómovia z Moldavy nad Bodvou.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/