(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košické letisko splnilo bezpečnostné podmienky Shengenskej zmluvy.
@ Aktuálne -> Doprava     Mar 21 2007 - 09:10 GMT
(TASR) - Košické letisko ukončilo všetky prípravy v súvislosti so vstupom Slovenskej republiky do Shengenského priestoru. Cestujúci z Európskej únie už nebudú odo dňa vstupu SR do Shengenu podrobovaní pasovej kontrole. Drobné úpravy nastali na odbavovacom termináli pre cestujúcich z krajín mimo shengenskej zóny. "Pracovisko pasovej kontroly sme upravili podľa požiadaviek komisie, ktorá kontrolovala letisko z pohľadu shengenských kritérií. Museli sme vyzdvihnúť pracoviská zhruba o 30 centimetrov, aby mali pracovníci prehľad o čakajúcich cestujúcich," povedala pre TASR výkonná riaditeľka letiska Marta Horváthová.

Jedna z ďalších požiadaviek sa týkala aj úpravy priečok medzi jednotlivými pracoviskami príletov a odletov na zamedzenie podávania cestovných dokladov medzi čakajúcimi.
Celkové náklady na rekonštrukciu letiskového terminálu dosiahli 2 milióny Sk.
Košické letisko je v súčasnosti pripravené aj na prijatie cestujúcich, ktorí sa rozhodnú požiadať o azyl. Žiadatelia majú vytvorené sociálne a hygienické podmienky na dlhší pobyt, potrebný na vybavenie žiadosti a dokladov. Ako dodala Horváthová, pohovory na letisku by nemali trvať viac ako 12 hodín. "V súčasnosti sme evidovali len tzv. deportovaných cestujúcich, u ktorých pasová kontrola zistila neplatné vízum. Máme vytvorené podmienky, aby títo cestujúci mohli počkať na ďalší odlet z Košíc a boli vrátení na letisko, odkiaľ prileteli," dodala Horváthová na margo neporiadnych cestujúcich z Mexika, Vietnamu či Turecka.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/