(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Parný rušeň Katka je pripravený na novú sezónu.
@ Aktuálne -> Doprava     Mar 21 2007 - 14:45 GMT
(TASR) - Najstarší prevádzkyschopný parný rušeň na slovenských koľajniciach - Katka - je po zimnej údržbe pripravený na novú letnú turistickú sezónu. Do zapálenia parnej mašiny ostáva už len mesiac. Každoročná zimná údržba parného rušňa si vyžiadala podrobnú kontrolu a minimálne zásahy. "Pri prehliadke sa zistilo, že už počas sezóny sa nám začala ohrievať tretia os, zistili sme trochu opotrebovanie ložísk. Nápravy sa začali zahrievať, preto sme museli prezrieť mazanie a prekontrolovať celú os," povedal pre TASR Emil Zaremba, vedúci prevádzky rušňového depa Košice zo Železničnej spoločnosti Slovensko a.s.

Po odstránení drobných technických porúch je Katka podľa slov Zarembu prevádzkyschopná. "Parný rušeň Katka je v takom stave, že sa dá sprevádzkovať na celú sezónu. Čakáme, kedy nám dôjdu veci z Vrútok, aby sme ju mohli poskladať, natlakovať a vyskúšať."
Srdce parnej mašiny - kotol je v dobrom stave. Najbližšia kontrola ho čaká v roku 2011. Verejné zapálenie ohňa v parnom kotli rušňa z roku 1884 sa uskutoční 21. apríla na Prebúdzaní Katky v rušňovom depe v Košiciach. Potom "starú dámu" prevezú do Čermeľa, kde bude pre verejnosť k dispozícii od 1. mája. "Harmonogram jázd a cestovné by malo byť nezmenené. Frekvencia jázd by sa mala zvýšiť len počas Majstrovstiev sveta v kolkoch na prelome mája a júna," dodal Zaremba.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/