(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košický gréckokatolícky kňaz Labanič vymaľoval kaplnku v rakúskom Gamingu.
@ Aktuálne -> Rôzne     Mar 23 2007 - 09:01 GMT
(TASR) - Košický gréckokatolícky kňaz Tomáš Labanič sa spolu s rumunským kolegom Joanom Gotiom podieľal na vymaľovaní byzantskej kaplnky v Medzinárodnom teologickom inštitúte v rakúskom Gamingu, ktorú posvätia biskupi východného obradu 25. marca.

Nedeľňajšieho stretnutia biskupov, archijerejskej svätej liturgie a posviacky kaplnky sa zúčastní aj košický gréckokatolícky exarcha Milan Chautur, uviedol dnes pre TASR hovorca exarchátu Michal Hospodár.
Ako ďalej informoval, zásluhu na tom, aby sa kaplnka východného obradu stala súčasťou inštitútu, má viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn po tom, čo prišli gréckokatolícki študenti do Gamingu.
Inšpiráciou pre rakúskeho kardinála bola kaplnka vladyku Milana Chautura na starom exarcháte na Dominikánskom námestí v Košiciach, ktorá je celá pomaľovaná ikonami na stene.
Hospodár spresnil, že kaplnku v Gamingu začali chystať v roku 2003 a v máji 2004 ju začali maľovať dvaja vtedy ešte študenti - doktorandi Tomáš Labanič z Košíc a Joan Gotia z Rumunska. Maľba celej kaplnky trvala do konca leta 2006, maľovalo sa počas troch letných prázdnin. Ikonostas, čo je stena s ikonami v cirkvi východného obradu, vytvoril umelecký rezbár Martin Barnáš z Kežmarku.
Raritou je, že pri príležitosti nedeľňajšej posviacky za účasti arcibiskupa Kyjeva a Haliče kardinála Lubomíra Huzara odovzdajú kaplnke relikvie štyroch svätcov, medzi nimi aj sv. Jána Zlatoústeho, dodal Hospodár.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/