(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Hokej: Zhoda na trenčianskej prevahe sily, Pardavý: "Svedčí nám viesť o gól".
@ Aktuálne -> Šport     Mar 26 2007 - 09:05 GMT
(TASR) - Vyrovnanosť a pri nej víťazný faktor jasnej fyzickej prevahy Trenčanov dominovali v mimoriadne atraktívnej i atraktívne odohranej semifinálovej sérii play off Slovnaft extraligy medzi klubmi dvoch hokejových bášt. Tá košická trochu padla na krásu, aj keď v tomto prípade je to skôr parafrázované klišé, lebo kombinácie mužstva neboli technicky samoúčelné. Lenže z množstva šancí v útočne ladených šiestich zápasoch využili hráči HC Košice len zlomok, v ceste im stál najmä súperov brankár Miroslav Hála, ale aj absencia momentu, ktorý zdobil Trenčanov - použite nátlakového herného potenciálu v správnej chvíli.

Košičania prakticky vyhrali oba svoje zápasy úplne iným spôsobom, ako Dukla Trenčín. V prvom súpera zlomili na rozhraní tretín a ten sa po druhom, pre chybu trestomeračov vlastne neregulárnom góle, už nespamätal. Víťazstvo v piatom meraní síl bolo z kategórie maratónu o nájazdovom šťastí. O tom šťastí, ktoré tímu chýbalo podľa jeho trénera v prvom zápase a ten podľa Jána Šterbáka o smerovaní celej série rozhodol: "Mali sme dosť veľa gólových príležitostí v tomto prvom zápase, snáď viac ako v tom druhom, ktorý sme 6:2 vyhrali. Ale sme nedali góly... Tam sa to v tej sérii začalo, keby sme boli doma vo všetkých zápasoch zvíťazili, verím, že by sa hral ten rozhodujúci v pondelok v Steel Aréne. Ale žiaľ, môžem iba pogratulovať Dukle Trenčín, Dukla hrala veľmi pozorne, organizovane, dobre jej chytal brankár Hála. Mali sme veľmi kvalitného súpera, hral výborne z pohľadu útoku, mal fyzicky disponovaných hráčov. Takže - zrejme vyhral lepší."
Šterbákovo priznanie o lepšom súperovi nie náhodou okamžite nasledovalo po pochvale jeho fyzických daností. Tie Trenčania využili práve vtedy, keď to ich snahy najviac potrebovali. Vo všetkých štyroch víťazných zápasoch v princípe rovnako, s malou odlišnosťou v tom rozhodujúcom. Kým pri prvých troch tesných triumfoch si nátlakovou hrou vybudovaný náskok viac-menej vďaka fyzickej prevahe ustrážili, v sobotu v Trenčíne ich urastení útočníci i obrancovia rozporcovávali súpera až na pár kritických úsekov systematicky a v tretej tretine ho priam prevalcovali. Vo všetkých troch domácich vystúpeniach šliapali na plný plyn a na túto fázu súťaže odohrali v súperovom pásme nevšedne veľa času. Pritom tréner Antonín Stavjaňa pred sériou vyjadril vieru v jeden záber v Steel Aréne, lebo o domácich víťazstvách bez výnimky bol silne presvedčený... "Dá sa povedať, že my sme doma dosť dlho neprehrali, naposledy to bolo s Popradom pred vyše mesiacom. Tá viera vo vlastnú silu, keď sme bez zranení, je veľká, pretože máme fyzicky vyspelých hráčov, ktorí dokážu vyvinúť tlak a vytvoriť si dostatok šancí. A keďže je dosť šancí, tak dávame aj nejaké góly. A keďže hráme väčšinou na súperovej polovici, menej góly dostávame, súpera k šanciam nepúšťame a ten sa nám nedokáže vyrovnať," tvrdí Stavjaňov asistent Július Pénzeš.
Jeden zo streleckých žolíkov Trenčanov je kanonier najskúsenejší medzi skúsenými. Ján Pardavý ale po skončení série s úľavou priznal, že všetky zápasy stáli aj veľa psychických síl, lebo boli veľmi vyrovnané: "Ono sa hrá celý zápas ťažko, keď sa tím nedostane do výraznejšieho vedenia, alebo ho pomerne rýchlo stratí. Je to o nervoch a aj tie šance sa premieňajú ťažšie. Človek nemá pokoj na čepeli a neurobí veci tak, ako by mal." Pardavý narážal na skutočnosť, že viacerí jeho spoluhráči a aj on sám nevyužili tutovky v tretej tretine za stavu 3:2. Na druhej strane bolo od Trenčanov viac ako sympatické, že napriek tomu v tlaku neustáli a nesnažili sa iba brániť rozdielový gól, ktorý v konečnom dôsledku odstavil Košice z finálovej koľaje: "Boli fázy, keď sme aj bránili, čo v mnohom ovplyvňovali vylúčenia. Ale nám možno svedčí stav, keď vedieme o jeden gól, vtedy hráme zodpovedne, pozorne bránime, ale hráme aj aktívne dopredu. Možno to je cesta nášho úspechu."


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/