(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Z bývalých priemyselných objektov chcú vytvoriť nielen múzeum.
@ Aktuálne -> Región     Mar 27 2007 - 16:09 GMT
(TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) sa spolu so šiestimi zahraničnými partnermi zapojil do medzinárodného projektu MISTER (Military and industrial site¤s reuse) zameraného na znovuvyužitie armádnych a priemyselných objektov v brownfieldoch, tzv. hnedých poliach. Ide o nevyužívané priestory bývalých priemyselných podnikov, skladov, banských objektov, areálov poľnohospodárskych družstiev, zdravotníckych či armádnych budov. Vo väčšine z nich je predpoklad ekologickej záťaže. Haly a objekty sú značne zdevastované.

Nemeckí partneri majú za úlohu spracovať prvý výstup projektu - medzinárodnú štúdiu na porovnanie úspešných skúseností a príkladov znovuvyužitia hnedých polí.
KSK spracoval na základe dotazníkového prieskumu prípadovú štúdiu o vytypovaných objektoch v bývalých priemyselných zónach. Z výrobného závodu a skladov v Spišskej Novej Vsi by mal vzniknúť priemyselný park a podnikateľský inkubátor, ktorý podobne pribudne aj v Gelnici. Na múzeum a konferenčnú miestnosť sa premení Soľný dvor vo Veľkých Trakanoch. V Kráľovskom Chlmci pribudne priemyselná hala.
Projekt MISTER sa zameriava aj na využitie armádnych objektov. Úlohou KSK je vypracovať štúdiu na nevyužité kasárne na Báčikovej ulici v Košiciach.
Okrem toho bude spracovaná medzinárodná legislatívno-administratívno-finančná štúdia riešenia nových spôsobov verejno-súkromného partnerstva a štúdia zavedenia bio-architektúry na znovuvyužívanie hnedých polí.
Partnermi medzinárodného projektu MISTER je Provincia Ferrara z Talianska, samospráva Rimini (Taliansko), Univerzita Erlangen-Nuernberg (Nemecko), samospráva Hleďsebe (Česká republika), spoločnosť Golfer (Česká republika) a X. obvod Budapešti (Maďarsko).
Projekt s rozpočtom 120 000 EUR (4 035 600 SKK) potrvá do 30. júna 2008.
TASR informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobríková.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/