(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Poslanci Výboru NR SR pre vzdelanie ukončili výjazdové rokovanie v KSK.
@ Aktuálne -> Región     Apr 03 2007 - 14:40 GMT
(TASR) - O vyše 3800 miest v SOU Košického samosprávneho kraja (KSK) sa zaujíma len približne 1700 žiakov základných škôl. Problémom, ktorý už začínajú pociťovať investori a firmy ako nedostatok kvalifikovaných robotníkov, sa okrem iného zaoberali aj poslanci Výboru NR SR pre vzdelanie, mládež, vedu a šport na dvojdňovom výjazdovom rokovaní v Košiciach, ktoré sa dnes skončilo.

"Problém je v tom, že SOU a stredné odborné školy nemajú dostatok žiakov a hrozí im zánik. Na druhej strane firmy s odborným zameraním nevedia naplniť stavy," uviedla pre TASR členka výboru Monika Smolková (Smer), ktorá výjazdové rokovanie iniciovala. Podľa nej by sa to mohlo riešiť aj tak, že firmy by od 1. ročníka dávali žiakom štipendiá a následne ich zamestnávali.
Ako príklad spolupráce školy s praxou uviedla Smolková Strednú priemyselnú školu strojnícku (SPŠS) v Košiciach, kde majú zmluvu s investorom v Priemyselnom parku Kechnec spoločnosťou Ford Getrag Transmissions. Žiaci sa učia na jej strojoch pracovné postupy, ktoré budú robiť neskôr v praxi. SPŠS je podľa nej aj vzorom, ako využiť granty Ministerstva školstva SR a Európskeho sociálneho fondy na skvalitnenie vyučovacieho procesu.
Členovia výboru sa stretli aj s predsedom KSK Zdenkom Trebuľom, prednostom Krajského školského úradu v Košiciach Jozefom Vookom, a vedúcim odboru školstva KSK Štefanom Kandráčom, od ktorých podľa Smolkovej získali cenné podnety pre legislatívne zmeny v školskom systéme, hlavne príprave nového školského zákona.
Čo sa týka problému nedostatku žiakov na niektorých stredných odborných školách, vidí Kandráč riešenie aj v tom, aby sa prijali prísnejšie a jednoznačné kritériá na prijímanie žiakov do gymnázií, napríklad aj na základe výsledkov monitoru. Na gymnáziách by potom študovali žiaci, ktorí majú najlepšie predpoklady ukončiť univerzitné vzdelanie, dodal Kandráč.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/