(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Szerencsés opäť generárnym konzulom MR v SR so sídlom v Košiciach.
@ Aktuálne -> Región     Apr 05 2007 - 13:07 GMT
(TASR) - Staronovým generálnym konzulom Maďarskej republiky na Slovensku so sídlom v Košiciach sa stal János Szerencsés, ktorý už v tejto diplomatickej misii pôsobil v rokoch 2000 – 2004.
Na stredajšom stretnutí s primátorom Košíc Františkom Knapíkom potvrdil, že i napriek prijatým úsporným opatreniam si generálny konzulát zachováva svoj význam v regióne. Zameriavať sa bude na cezhraničnú spoluprácu východnej časti Slovenska a východnej časti Maďarska, aktivity voči zahraničným Maďarom v príslušnom konzulárnom obvode, zasahujúcom približne polovicu územia Slovenska, ako aj klasickú konzulárnu službu maďarským občanom.

Szerencsés odovzdal Knapíkovi pozdravný list od maďarského prezidenta s poďakovaním a priaznivým hodnotením organizácie osláv Františka Rákoczyho v októbri minulého roku. Obe strany sa zhodli na tom, že zdarný priebeh osláv bol pozitívnou ukážkou maďarsko-slovenskej spolupráce. Je zároveň sľubným predpokladom do budúcnosti, a to najmä pri zabezpečení osláv Roku svätej Alžbety a podpory Košíc ako kandidáta na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Generálny konzul naznačil ústretovosť pri sprostredkovaní stretnutia zástupcov mesta Košice ako kandidáta spomínaného titulu so zástupcami maďarského mesta Pécs, ktorému titul Európske hlavné mesto kultúry bude patriť v roku 2010.
Knapík vyjadril odhodlanie prispieť k tomu, aby sa oficiálna spolupráca s generálnym konzulátom Maďarskej republiky odzrkadlila v osobných vzťahoch a aktivitách jednotlivých inštitúcií. Zároveň zdôraznil, že historické väzby Maďarov a Košíc sú základom, inšpiráciou i záväzkom pre udržiavanie, ale najmä pre zlepšovanie ich vzájomných vzťahov.
TASR informovali dnes z Magistrátu mesta Košice.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/