(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Výstava voskových figurín: Anomálie ľudského tela podľa Guinnessovej knihy rekordov
@ Kultúra -> Výstavy     Sep 16 2002 - 15:18 GMT
10. 9. – 25. 9. 2002

Východoslovenské múzeum Hrnčiarska 7 – Katova bašta

Spoločnosť Silgrvak Praha prezentuje v priestoroch Východoslovenského múzea na Hrnčiarskej 7 výstavu voskových figurín, ktorá približuje najznámejšie a najextrémnejšie anomálie ľudského tela, aké príroda vo svojej histórii vytvorila.

Výstava je zložená z 24 voskových figurín, ktoré inak patria do stále expozície múzea v Petrohrade. Po úspešnom vystavovaní expozície v Českej republike ju môžete zhliadnuť v priestoroch, kde inak sídli expozícia umeleckého kovolejárstva Východoslovenského múzea.

Aj keď mnohé z figurín vyzerajú bizarne, nie sú dielami úchylných tvorcov so záujmom o kreáciu monštier. Naopak, realisticky a detailne stvárňujú nešťastníkov, s ktorými si kruto zahrala príroda. Rekonštrukcia figurálnych vyobrazení je daná bohatými poznatkami z lekárskych archívov, pričom existencia týchto ľudí, či skôr ich anomálie, sú podchytené v Guinnessovej knihe rekordov.

Návštevník tak môže pozrieť z očí do očí mužovi so štyrmi očami, ktorému napriek danej odchýlke vynikajúco slúžil zrak a mohol pozerať na viac strán naraz. Ak by bol pohľad medzi šiestimi očami na vás priveľa, núka sa ja pohľad medzi piatimi očami. Muž, ktorý mal tretie oko nad koreňom nosa bol vynikajúci kartár, jeho zrak mu umožňoval nazerať hráčom do karát tak, že si to neuvedomovali. Šťastným ho to však určite neurobilo, zabil sa vo veku 33 rokov.

Ak je aj stretnutie medzi piatimi očami na vás priveľa, možno sa stretnúť medzi očami troma. Muž s výrazom kyklopa stále žije v USA, vyhýba sa však akejkoľvek popularite.

Na výstave uvidíte aj siamské dvojčatá. Zatiaľ čo bratia s jedným telom si zarábali v cirkuse a dokonca sa aj oženili, Londýnčan (Londýnčania?) Lazar a John Batiska Koledero žili dosť netypicky. Jeden z nich celý život nejedol a nepil, len vyčnieval druhému z hrude.

Snáď jediná bytosť, ktorá bola na svoju anomáliu hrdá, bola francúzska kabaretná umelkyňa Lola Ferrari. Absolvovala 18 plastických operácií prsníkov. Zbytočne by ste však navštevovali parížske podniky, dnes už tam nevystupuje. Zomrela v roku 2000.

Pokiaľ máte záujem vidieť aj vlčieho muža, muža s dvoma tvárami, muža s klepetami namiesto rúk a chodidiel, či najvyššieho muža sveta v jeho pôvodnej veľkosti, ako aj ďalšie odchýlky z prírodného štandardu túto raritnú výstavu by ste si nemali nechať ujsť.

Vstupenky pre deti vo veku od 3 do 12 rokov sú po 30 Sk, pre dospelých 60 Sk, pre žiakov a študentov v školských exkurziách po 20 Sk, zdravotne ťažko postihnutí majú vstup zadarmo. Výstava sa koná denne – všetkých sedem dní v týždni v čase od 10,00 do 18,00.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/