(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
SLÚŠ vyzbierala vyše 4 tisíc podpisov nespokojných lekárov a pacientov.
@ Aktuálne -> Medicína     Apr 13 2007 - 08:47 GMT
(TASR) - Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ) prostredníctvom petície vyzbierala vyše štyritisíc podpisov za zachovanie práv občanov na kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť, práva poistencov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. K petícii sa vyjadril už aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič.

Za najdôležitejšie požiadavky desaťbodovej petície považuje prezident SLÚŠ Andrej Janco zachovanie slobody voľby poisťovne, zdravotníckeho zariadenia, lekára a rovnosti medzi štátnymi a neštátnymi zdravotníckymi zariadeniami.
"Ide najmä o to, aby občania neboli nútene prepoisťovaní do štátnej, tzv. verejnoprávnej zdravotnej poisťovne, pretože občania si to neželajú," uviedol pre TASR Janco.
Na margo požiadavky na zachovanie rovnosti medzi štátnymi a súkromnými zdravotníckymi zariadeniami dodal, že budovanie štátnych ambulancií za štátne peniaze môže ohroziť existenciu súkromných ambulancií, ktoré museli do vybavenia investovať nemalé prostriedky z vlastnej činnosti. "My si musíme platiť všetko. My už dnes máme iba polovičné platy oproti štátnym zariadeniam, oproti lekárom v tom istom postavení. Naším snom je zarábať toľko, čo zarábajú oni," dodal Janco.
Ako ďalej uviedol, priemerný plat štátneho lekára - 35 tisíc korún nedosahuje ani 80 percent súkromných lekárov s podobnou špecializáciou a postavením.
SLÚŠ oslovila s konkrétnymi požiadavkami aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý otvorený list presmeroval ministrovi zdravotníctva SR Ivanovi Valentovičovi. Ten podľa Jancových slov sa k požiadavkám vyjadril vo veľmi všeobecnej rovine a v konečnom dôsledku v odpovedi ministra ide skôr o ubezpečovanie, že k takejto situácii, akú načrtli špecialisti na Slovensku, nemôže dôjsť.
Špecialisti sa nevzdávajú a ministra vyzývajú na odborný dialóg. O potrebách a požiadavkách viac ako 3000 odborných lekárov v 600 ambulanciách sa bude hovoriť na stretnutí SLÚŠ 28. apríla vo Zvolene.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/