(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Koncertom v Košiciach si pripomenuli pamätný deň holokaustu.
@ Aktuálne -> Región     Apr 16 2007 - 08:53 GMT
(TASR) - Pri príležitosti pamätného dňa holokaustu v Izraeli (Jom Hasoa) sa konal včera pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu v Dome umenia v Košiciach slávnostný koncert.
Košičania si ním pripomenuli aj nedávne 65. výročie prvého transportu židovských žien do koncentračného tábora v Osvienčime.

"Presne 25. marca 1942 odišlo z Popradu tisíc mladých židovských žien a dievčat do spomínaného koncentráku," uviedla dnes pre TASR prezidentka Združenia ESTER Mara Gyoriová. Dodala, že najmladšie dievčatko malo iba 14 rokov.
Transport ako prvý zo Slovenska odštartoval zo železničnej stanice Poprad. Väčšina transportovaných osôb dlhý pobyt v likvidačnom tábore neprežila. Do konca októbra 1942 bolo odtransportovaných 58 tisíc ľudí. Iba mizivé percento z nich hrôzy vojny prežilo.
Koncertom si zároveň pripomenuli aj významnú osobnosť v odboji - Gisi Flieschman, ktorá podľa dostupných informácií zahynula ihneď po príchode do poľského Osvienčimu v roku 1944.
Koncert pripravilo Združenie ESTER v spolupráci s košickým osvetovým strediskom.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/