(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košická Klinika neonatológie dostala ako dar pľúcnu ventilačnú techniku z USA.
@ Aktuálne -> Medicína     Apr 17 2007 - 08:52 GMT
(TASR) - Prístroje v hodnote viac ako štyri milióny korún na pľúcnu ventiláciu u novorodencov dostala včera ako dar z Michiganskej univerzity v USA Klinika neonatológie Lekárskej fakulty košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) a Detskej fakultnej nemocnice (DFN).

Podľa prednostu kliniky Petra Krcha to umožní skvalitniť jej prístrojové vybavenie a znížiť novorodeneckú úmrtnosť. Prístroje zabezpečil profesor Steven Donn, ktorý vystúpil dnes aj na II. košickej neonatologickej konferencii. Dvojdňová konferencia za účasti vyše 150 odborníkov, vrátane zahraničia, je zameraná na pľúcnu patológiu, vrodené vývojové chyby a možnosti predpôrodnej diagnostiky.
Z 370 vlaňajších malých pacientov potrebovala podporiť dýchanie prístrojmi približne tretina, informoval Krcho. Klinika má síce deväť prístrojov na ventiláciu pľúc, ale väčšinou sú staršie a ťažkosti sú, keď je pacientov veľa. Podľa doterajších skúseností chýbajú na našich oddeleniach intenzívnej starostlivosti špecialisti na respiračnú terapiu novorodencov, pretože kompjuterizácia ventilačnej techniky nie vždy môže nahradiť lekára a optimalizovať liečbu. Účastníci konferencie preto po dnešnej prednáškovej časti si v utorok vyskúšajú aj praktický nácvik na umelých a prasačích pľúcach.
Ročne sa v Košickom a Prešovskom kraji narodí približne 22 000 detí, pričom najzložitejšie prípady vrodených chýb a komplikácií rieši práve Klinika neonatológie LF UPJŠ a DFN v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/