(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Strážcovia prírody zintenzívnia pochôdzky v Košickom kraji.
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Apr 17 2007 - 16:40 GMT
(TASR) - Strážcovia prírody v Košickom kraji si dnes a v stredu vymenia skúsenosti s hasičmi a policajtmi na odbornom školení zameranom na zintenzívnenie pochôdzok ako prevencie pred požiarmi.
Kompetencie dobrovoľných strážcov prírody sú rozsiahle, na úrovni verejných činiteľov. Nedisciplinovaných návštevníkov môžu na mieste pokutovať, čo podľa slov Milana Murína z Krajského úradu životného prostredia (KÚŽP) v Košiciach veľmi dobre funguje v Národnom parku (NP) Slovenský raj. Do ich právomoci spadá aj nahlasovanie nelegálnych skládok či riešenie odpadov na vodnej nádrži Ružín.

"Strážcovia v priebehu predchádzajúcich mesiacov vykonali sčítanie návštevnosti v NP Slovenský raj, stráženie hniezd chránených druhov v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Sokolia skala v NP Slovenský kras. V NPR Zádielska tiesňava a na náučnom chodníku v Zádielskom krase osadzovali a opravovali smerové náučné tabule," vymenoval Murín niekoľko ďalších aktivít strážcov prírody v Košickom kraji. V súčasnosti tu pôsobí 62 krajských strážcov a štyria s celoslovenskou pôsobnosťou.
Odborné školenie každoročne pripravuje KÚŽP v Košiciach. Tohto roku si strážcovia za miesto stretnutia zvolili Poráčsku dolinu v Spišskonovoveskom okrese.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/