(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ján Novák z Košíc predstaví vyše 100 modelov parných lokomotív.
@ Aktuálne -> Rôzne     Apr 18 2007 - 12:38 GMT
(TASR) - Viac ako 100 modelov parných lokomotív vyrobil doteraz z rôznych nepotrebných súčiastok bývalý policajt a teraz občiansky zamestnanec polície z Košíc Ján Novák. Výsledky svojho hobby predstaví verejnosti najbližšie pri tradičnom prebúdzaní parnej lokomotívy Katka 21. a 22. apríla na výstave v košickom rušňovom depe.

K netradičnému koníčku priviedla päťdesiatnika Nováka láska k parným rušňom. Ako prezradil pre TASR, obdivoval ich ako chlapec doma, ale najmä v Prahe, kde navštevoval svoju tetu. Rôzne súčiastky z hodín, áut a strojčekov začal však využívať najskôr pri modelovaní kovových motýľov a chrobákov, ktorých zbierku vlastní a bola už, podobne ako lokomotívy, aj na viacerých výstavách.
Lokomotívy, ktorým sa modelár venuje najmä posledných 10 rokov, nie sú funkčné a Novák ich nevyrába podľa technických plánov či nákresov. Mašinky svojím "dizajnom" starobylé ťahače železničných vozňov len pripomínajú a pri ich obdivovaní odporúča tvorca "jedno očko prižmúriť a nechať pracovať aj fantáziu". Spočiatku ich natieral celé zlatou alebo striebornou farbou, najnovšie sa však už venuje dôslednejšie aj farebnému rozlíšeniu detailov a pridáva aj čiernu, zelenú či modrú železničiarsku farbu. Modely sú zabalené doma v škatuliach, pripravené kedykoľvek putovať na výstavku, aby potešili oko obdivovateľov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/