(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pripojenie na internet získadlo vďaka europrojektu KSK 20 obcí na Zemplíne.
@ Aktuálne -> Región     Apr 20 2007 - 13:14 GMT
(TASR) - Pripojenie na internet získalo s využitím eurofondov 20 obcí na Zemplíne v Košickom samosprávnom kraji (KSK). Projekt regionálnej samosprávy s názvom Vybudovanie verejne prístupných bodov internetu v obciach pod Slánskymi vrchmi a v Tokajskej oblasti skolaudovali dnes v obci Bara v Trebišovskom okrese.
Vďaka projektu vybudovali vo vybraných obciach päť vysielacích bodov a 40 prípojných miest. Výsledkom je zvýšenie dostupnosti internetových služieb na vidieku pre verejný, podnikateľský sektor a občanov, informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.

Hovorkyňa spresnila, že iniciátormi projektu boli starostovia obci, nespokojní so stavom zlého, nedostupného a drahého internetu v regióne. Na základe ich výzvy Úrad KSK pripravil so spoločnosťou APEX projekt v rámci výzvy Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. V Operačnom programe Základná infraštruktúra - Budovanie a rozvoj informačnej spoločnosti pre verejný sektor bola možnosť získať 5,7 milióna korún na realizáciu. Prijímateľom finančnej pomoci a realizátorom diela bol KSK. Po podpísaní zmluvy 12. apríla 2006 sa začalo s realizáciou projektu, ktorý má rozpočtový náklad 5,2 milióna korún. Spolufinancovaný je z európskych fondov sumou 4,935 milióna korún a z rozpočtu KSK sumou 265 000 korún.
Vďaka projektu pribudlo päť vysielacích bodov a 40 pripojných miest v 20 obciach - Čeľovce, Egreš, Slivník, Stanča, Zemplínska Nová Ves - Úpor, Veľaty, Lastovce, Michaľany, Zemplínske Jastrabie, Kysta, Bara, Borša, Čerhov, Černochov, Ladmovce, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa, Viničky a Zemplín. Zvýšila sa tak dostupnosť internetových služieb na vidieku pre verejný i podnikateľský sektor a pre obyvateľov obcí.
"Pred začiatkom realizácie tohto projektu sa cenové relácie internetových služieb pohybovali okolo dvetisíc korún mesačne. Dnes má každý obyvateľ týchto obcí možnosť pripojiť sa na internet s celodennou prevádzkou aj za 300 korún mesačne," uviedol koordinátor projektu Milan Filip z odboru regionálneho rozvoja Úradu KSK. Projekt podľa neho rozhýbal cenotvorbu na tomto území veľmi priaznivo pre širokú verejnosť a výrazne pomôže aj zvýšeniu vzdelanostnej úrovne.
KSK chce na Zemplíne pomôcť aj pri vybudovaní internetového portálu a informačnej kancelárie regiónu a Tokajskej cyklotrasy. Zámerom je udržať dobrú úroveň tradičného Tokajského festivalu ako kultúrno-spoločenskej aktivity a pomôcť pri šírení informácií a dobrého mena regiónu vydaním publikácie. Zámerom je rozvinúť cestovný ruch na Tokajskej vínnej ceste, tak ako sa to podarilo napríklad v Mikulovskej oblasti Južnej Moravy, dodala Bobriková.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/