(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Výstavbý projekt Poďme spolu do budúcnosti otvorili v košickej VSG.
@ Kultúra -> Výstavy     May 04 2007 - 09:07 GMT
(TASR) - Výstavný projekt Poďme spolu do budúcnosti prezentujúci tvorbu 37 európskych výtvarných umelcov, otvorili včera vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach. Autorsky a kurátorsky ho pripravil jeden z vystavujúcich autorov Attila Csáji. Základnou témou a zjednocujúcou platformou je princíp svetla v jeho premenlivých formách a optických vzťahoch. Idea projektu reprezentuje prepojenie troch základných kreatívnych princípov – umenia, vedy a techniky.

Podobná myšlienka bola sformulovaná už v 20. rokoch minulého storočia v prostredí Bauhausu a zvlášť aktuálnou sa stala na konci 20. storočia v období intenzívneho rozvoja optických a elektronických technológií. László Moholy-Nagy bol presvedčený, že najvyššia miera naplnenia umenia bude dosiahnutá predovšetkým vo "svetelnom" umení, pracujúcom s princípmi svetla.
Ako informovali organizátori, výstava prezentuje viacero umeleckých koncepcií. Jednotlivé diela reagujú na podnety z oblasti techniky, vedy, súčasného maliarstva, hologramových prezentácií, svetelných inštalácií, luminiscenčných malieb a objektov, optické štruktúry, vytvárané prostredníctvom UV-žiarenia, objekty a sochy, vytvorené z optických vlákien a podobne.
VSG pri príprave výstavy spolupracovala s Medzinárodnou Kepesovou spoločnosťou. Győrgy Kepes bol významným umelcom a teoretikom umenia maďarského pôvodu. Vytvoril ideu moderného prístupu a prepojenia vedy a umenia v takzvanej Univerzite pre výskum médií. Jeho predstava experimentálneho pracoviska, kde umelci môžu pracovať so špičkovými technológiami v najmodernejších laboratóriách a technologických ústavoch, neskôr napomohla vzniku 300 podobných inštitúcii vo svete.
Ideu založenia Kepesovej spoločnosti inicioval v roku 1996 jeden z vystavujúcich autorov Attila Csáji. Samotná spoločnosť bola založená v roku 1999 so sídlom v maďarskom Egeri a vystavujúcich autorov vybrali predsedníctvom nej. Zastúpení sú medzi inými Carlo Bernardini, Attila Csáji, Esa Laurema, András Mengyán, Vera Molnár, či Seth Riskin.
Výstava potrvá do 10. júna 2007.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/