(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rumunsko darovalo košickému Múzeu letectva vojenské lietadlo.
@ Aktuálne -> Rôzne     May 10 2007 - 12:58 GMT
TASR) - Ako dar Rumunskej republiky pribudol dnes košickému Múzeu letectva Slovenského technického múzea (STM) rumunský stíhací bombardér IAR-93. Vedeniu múzea ho odovzdal radca rumunského veľvyslanectva v SR George Anghel a rumunský vojenský pridelenec v SR Constantin Ifrim.

Aj keď lietadlo je už v Košiciach od vlaňajška, rumunská strana vyjadrila želanie odovzdať ho v týchto dňoch, keď si Slovensko, na oslobodzovaní ktorého sa podieľali aj rumunskí vojaci, pripomína skončenie druhej svetovej vojny a Košice oslávili Deň mesta.
Lietadlo je súčasťou v Európe jedinečnej Galérie prezidentských darov, ktorú otvorili vlani ako súčasť reinštalovaného Múzea letectva neďaleko košického letiska.
Na odovzdávaní darovacej listiny bol prítomný aj otec myšlienky - bývalý prezident SR Rudolf Schuster, ktorý počas svojho funkčného obdobia lietadlá získal od hláv štátov a pokračuje v týchto aktivitách doteraz. "Máme už 18 lietadiel a je to dobrý základ. Dôležité je, že sa myšlienka ujala, svet to začína brať vážne a zastúpené chcú byť v múzeu ďalšie krajiny najmä po tom, čo sa postavil pre tieto dary dôstojný stánok," uviedol Schuster. Spresnil, že v budúcnosti možno ešte očakávať lietadlá z Veľkej Británie, Rakúska, Islandu, Srbska či Izraela. V colnom sklade v Užhorode čaká na vybavenie ešte ukrajinský dar - lietadlo AN 2.
Riaditeľ STM Eugen Labanič predpokladá, že galéria bude mať postupne až 30 exponátov a zámerom je vybudovať v múzeu stánok, kde by sa mohli hlavy štátov aj stretávať. Vzdialenejšou víziou STM a jeho Múzea letectva je expozícia vývoja kozmonautiky a astronautiky.
Múzeum Letectva STM je so svojimi viacerými jedinečnými exponátmi európskou raritou. Okrem reinštalovanej časti od počiatkov letectva po súčasnosť je jeho najväčšou novinkou novovybudovaná Galéria prezidentských lietadiel, ktoré mu darovali hlavy štátov. Jej výstavba stála zhruba 28 miliónov korún. V múzeu, ktoré sa rozprestiera na ploche 500 krát 300 metrov, v piatich hangároch je vyše 50 lietadiel a helikoptér, z toho 18 prezidentských darov, ktorými sú najmä bojové lietadlá a helikoptéry z výzbroje jednotlivých armád z 13 krajín Európy, USA a Číny, letecké agregáty a množstvo navigačných a iných súčastí lietadiel.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/