(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Dva najväčšie zlaté poklady v strednej Európe vystavia spolu vo VSM Košice.
@ Aktuálne -> Región     May 15 2007 - 15:04 GMT
(TASR) - Dva najväčšie zlaté poklady v strednej Európe z obdobia 15. - 17. storočia uvidia návštevníci výstavy nazvanej Spolu sú ligotavejšie, ktorú v spolupráci s maďarskými múzejníkmi z Múzea Andrása Jósu v Nyíregyháze otvoria v košickom Východoslovenskom múzeu (VSM) 18. mája.

"Výstava je unikátna tým, že po prvý raz v stredoeurópskom priestore v jednej superbezpečnej trezorovej miestnosti predstaví dve vzácne expozície - Košický zlatý poklad (KZP) a Zlatý poklad z maďarského mesta Újfehértó, ktorý objavili pred piatimi rokmi," uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ VSM Róbert Pollák. Unikátom je aj to, že maďarský poklad doteraz nebol vystavený a stane sa tak prvýkrát v Košiciach pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí.
KZP objavili v roku 1935 a tvorí ho 2920 zlatých mincí, tri medaily a zlatá reťaz s celkovou hmotnosťou 11,5 kilogramu. Maďarský poklad z Újfehértó v župe Szaboles - Szatmár - Bereg obsahuje 261 zlatých mincí a jeho zloženie je veľmi podobné košickému. Historická hodnota KZP je nevyčísliteľná. Maďarskí múzejníci však vyrátali, že za ich poklad by bolo možné v 17. storočí kúpiť napríklad 70-kusové stádo hovädzieho dobytka alebo meštiansky dom.
Pollák informoval, že výstava je jedným z početných podujatí VSM k 135. výročiu jeho založenia a 40. výročiu prvej kompletnej inštalácie KZP. Osobitne v tejto súvislosti pripomenul pripravovanú výstavu zo zbierok VSM z obdobia gotiky a baroka Poklady východného Slovenska, ktorú otvoria v júni vo francúzskom meste Caen a neskôr v Toulouse.
Náklady na prepravu a poistenie bude znášať francúzska strana, pričom hodnotu 44 zbierkových predmetov vyčíslili na 616 000 eur. Pollák vyjadril presvedčenie, že táto svojho druhu jedinečná slovenská muzeálna prezentácia v zahraničí pomôže mestu Košice obstáť v súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013.
VSM sa už pripravuje na dvojročnú rekonštrukciu hlavnej historickej budovy, ktorá by sa mala začať koncom roka a vyžiada si približne 50 miliónov korún. Keďže v jej objekte je aj KZP, na čas obnovy ho vystavia na inom mieste, pravdepodobne v Bratislave, a po rekonštrukcii ho vrátia opäť do Košíc, informoval Pollák.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/