(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Premiéru Dürrenmattovej detektívnej tragikomédie Komplic pripravuje košické ŠD.
@ Kultúra -> Divadlo     May 16 2007 - 13:59 GMT
(TASR) - Hru popredného švajčiarskeho a svetového dramatika Friedricha Dürrenmatta z korupčného prostredia Komplic uvedie na Malej scéne 18. mája v slovenskej premiére ako poslednú činohernú premiéru sezóny košické Štátne divadlo (ŠD).

Hosťujúceho režiséra Štefan Korenčiho z bratislavského divadla Aha zaujala hra svojím žánrom. Ako uviedol dnes na tlačovej konferencii, detektívna tragikomédia Komplic je spojenie zábavného (detektívka) a tragikomického prvku, vyjadrujúceho istý filozofický rozmer. "Téma korupcie a moci peňazí a jej dopad na človeka je aktuálna a hýbe nielen Slovenskom, ale aj svetom", uviedol režisér.
Hra, ktorá vznikla v roku 1973, je modelová, nadčasová a mohla by sa odohrávať kdekoľvek. ŠD ju uvádza v preklade Viktórie Janouškovej. Na slovenských divadelných doskách je aktuálna aj vzhľadom na veľké prípady organizovaného zločinu, ako napríklad kyselinári. Podľa tvorcov predstavenia sa však v hre môže nájsť každý, kto proti zlu neprotestuje a tým sa nepriamo tiež dostáva do pozície komplica.
Korenči podľa vlastných slov našiel v košickej činohre vhodné typy pre obsadenie v Komplicovi, ako je Ivan Krúpa (Doc), Jozef Úradník (Boss), Róbert Šudík (Cop), Dušan Skokan (Jack) či Juraj Zetyák (Bill).
Komplic je treťou hrou od Dürrenmatta, ktorú uvádza košické ŠD. Korenči, syn známeho herca Antona Korenčiho, už spolupracoval s košickou činohrou začiatkom 90. rokov minulého storočia pri realizácii predstavenia Edwarda Albeeho Všetko je v záhrade.
Švajčiarsky dramatik F. Dürrenmatt (1921 - 1990) je autorom drám s absurdnými prvkami (Návšteva starej dámy, Fyzici) a hier a próz s detektívnymi zápletkami (Sudca a jeho kat, Podozriví).


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/