(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na košickom letisku zaznamenali nárast výkonov za apríl i štyri mesiace roka
@ Aktuálne -> Doprava     May 17 2007 - 09:59 GMT
(TASR) - Takmer 25 500 cestujúcich vybavili počas tohtoročného apríla na košickom letisku. Bolo to o 24 % viac ako v porovnateľnom období vlani. Nárast je evidentný predovšetkým na vnútroštátnych linkách, kde prepravili o vyše 45 % viac cestujúcich.

V medzinárodnej preprave to bolo 11 502 cestujúcich, čo predstavuje 5-% zvýšenie, informovala včera zástupkyňa výkonného riaditeľa letiska pre prevádzku a bezpečnosť Marta Horváthová. Ako ďalej spresnila, na pravidelných linkách medzi Košicami a Prahou a Košicami a Viedňou vybavili spolu 11 144 cestujúcich. Vnútroštátnu leteckú dopravu využilo takmer 14 200 cestujúcich, pričom na pravidelných linkách medzi Košicami a Bratislavou ich letelo takmer 13 800.
V mesiaci apríl vzrástol aj ukazovateľ pristátí v tonách o 15 % na 9 488 ton, keď vybavili 853 letov. Za hodnotené obdobie prepravili cez letisko vyše 22 ton nákladu, čo predstavuje 74-% rast.
O 22% vzrástol oproti vlaňajšku na košickom letisku aj počet prepravených cestujúcich za štyri mesiace roka, keď medzinárodné a vnútroštátne linky využilo takmer 94 500 pasažierov. Približne 20-% je za január až apríl aj nárast vybavených ton nákladu.
Z košického letiska lieta na pravidelnej linke do Bratislavy letecká spoločnosť SkyEurope Airlines, do Prahy lietajú České Aerolínie a do Viedne Austrian Airlines Group. Čo sa týka podielu jednotlivých dopravcov na celkovom počte prepravených cestujúcich za apríl 2007, na prvom mieste je podľa Horváthovej letecká spoločnosť SkyEurope Airlines, ktorá využíva na svojich linkách výlučne lietadlá typu Boeing 737, nasledujú České aerolínie a Austrian Airlines.
Letná sezóna z košického letiska odštartovala prvými májovými letmi do Egypta. Predbežný plán charterových letov ukazuje, že by malo ísť o vyše 320 pohybov v rámci Európy, Afriky a Ázie. "V porovnaní s minulým rokom sa javí, že pohybov by malo byť o 10 % viac a v prípade počtu vybavených cestujúcich by to zodpovedalo nárastu o 10 000 cestujúcich oproti letnej sezóne 2006," dodala Horváthová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/