(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košická Lekárska fakulta poskytne špecializačné vzdelávanie prvým 52 lekárom.
@ Aktuálne -> Školstvo     May 22 2007 - 09:07 GMT
(TASR) - Lekárska fakulta (LF) UPJŠ v Košiciach dnes slávnostne odovzdala indexy a záznamníky prvým lekárom z 52 prihlásených na špecializačné štúdium. Od polovice mája získala akreditáciu na 15 špecializačných odborov, čo ju zaradilo medzi vlajkové lode špecializačného vzdelávania na Slovensku.

Akreditácia špecializačného študijného programu pridáva na kredite fakulty a nemocnice, kde sa samotné štúdium vykonáva. Košická LF má spomedzi ostatných momentálne najviac špecializačných odborov. "K dnešnému dňu sme získali osvedčenie o akreditácii v 15 lekárskych špecializačných programoch, v procese akreditácie máme ďalších osem špecializačných študijných programov a dva programy sústavného vzdelávania zdravotníckych pracovníkov – USG endokrinopatií a Cytológia štítnej žľazy," informoval dekan LF UPJŠ Andrej Jenča a vyslovil uspokojenie s narastajúcim záujmom o štúdium lekárov v Košiciach.
Doteraz poskytovala špecializačné vzdelávanie lekárov výhradne Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) v Bratislave. Od polovice mája sa môžu slovenskí lekári rozhodnúť pre štúdium niektorých odborov na LF v Martine, kde je v ponuke 12 akreditovaných špecializačných odborov, v Bratislave osem a v Košiciach už čoskoro 20 lekárskych špecializácií.
Špecializačné štúdium trvá od troch do piatich rokov a uchádzač si ho hradí v plnej výške - 40 tisíc korún na celé štúdium. "Zákonom č. 528/2003 Z. z., ktorým sa menil a dopĺňal zákon č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách, ako aj zákon č. 578/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti bol po vyše 50 rokoch trvania monopolu jednej vzdelávacej ustanovizne na území SR na realizáciu ďalšieho vzdelávania v rezorte zdravotníctva vytvorený právny priestor pre iné vzdelávacie ustanovizne, ktoré by sa mohli uchádzať o akreditáciu ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov," dodal novovymenovaný prodekan pre špecializačné štúdium LF UPJŠ Juraj Bober.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/