(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Donizettiho Nápoj lásky uvedie ako poslednú premiéru sezóny opera ŠD v Košiciach.
@ Kultúra -> Divadlo     May 22 2007 - 12:26 GMT
(TASR) - Komickú operu Gaetana Donizettiho Nápoj lásky ako poslednú premiéru sezóny uvedie 25. mája operný súbor košického Štátneho divadla (ŠD). Hosťujúcim režisérom predstavenia je Miroslav Fischer, jeden z prvých slovenských umelcov, ktorý sa režírovaniu opery venuje profesionálne už 50 rokov a za ten čas vytvoril 155 inscenácií. V ŠD už režíroval v roku 1995 Verdiho Aidu. Ako uviedol dnes na tlačovej konferencii, je podobne ako jeho český kolega Zdeněk Troška vyznávačom originálneho ducha každého diela, tlmočníkom autorových zámerov a odmieta akékoľvek experimentovanie či násilné modifikácie.

Aj v prípade Nápoja lásky viedol tvorivý tím k tomu, aby sa čo najvernejšie priblížili Donizettiho predstavám a "vytvorili bezstarostnú komédiu z prostredia slnečného Toskánska".
Nápoj lásky uvedú v taliančine so slovenskými titulkami. S Fischerovým tvorivým štýlom korešponduje aj hudobné naštudovanie diela. "Aj keď Donizetti je vyznávačom romantizmu a bell canta, jeho orchestrálna faktúra je klasicistická, mozartovská. Predpokladá to veľké nároky na orchestrálnych hráčov a pochopiteľne aj na spevákov," uviedol dirigent Karol Kevický.
V úlohe Adiny sa predstaví Michaela Váradyová a Aneta Mihályová, Nemorina zaspieva Peter Berger v alternácii s Jaroslavom Dvorským a Ondrejom Šalingom. Autorom scény je Ján Hanák, kostýmy navrhla Danica Hanáková.
Nápoj lásky, patriaci do žánru opera buffa, mal premiéru v Miláne pred 175 rokmi. Nie je to prvý Donizettiho titul na doskách košického ŠD. Operný súbor už v minulosti naštudoval jeho operu Lucia Lammmermoor a Don Pasquale.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/