(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Od 1. júla bude cestovanie košickou MHD drahšie.
@ Aktuálne -> Doprava     May 30 2007 - 09:03 GMT
Od 1. júla bude košická mestská hromadná doprava (MHD) drahšia. Mestské zastupiteľstvo včera na mimoriadnom rokovaní po 5 rokoch schválilo zmenu tarify a tarifných pásem, pričom celkový nárast cien je v priemere o 41 %. Novinkou je zavedenie časových lístkov.

"Pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) to bude znamenať nárast tržieb a tým aj viac možností skvalitňovať dopravu. Dlhodobo neupravovaná tarifa súvisela s tým, že sme zohľadňovali sociálne aspekty," uviedol pre TASR primátor Košíc František Knapík. Pre cestujúcich to podľa neho prinesie hlavne viac alternatív pri cestovaní a systém je nastavený tak, že variabilita je pomerne široká. Zvýšenie cestovného si vyžiadal nárast vstupov a zmeny DPH, pričom všetky náklady vyplývajúce z ekonomických zmien doteraz znášalo mesto, pripomenul Knapík. Ročne to prestavuje na mzdy a odvody vyše 400 miliónov Sk.

Podľa schváleného návrhu nového vedenia DPMK bude v Košiciach platiť systém prestupných časových lístkov. Občania si budú môcť vybrať z 30- alebo 60-minútového časového lístka, pričom lístok sa stáva prenosným na všetky druhy dopravy v meste Tridsaťminútový lístok bude stáť 17 Sk, cez čipovú kartu (BČK) 16 Sk, a 60-minútový 20 Sk, cez BČK 19 Sk. V platnosti ostáva pôvodný 12-korunový cestovný lístok, ktorý však bude platiť len na 4 zastávky. Podľa navrhovateľov zavedenie časovej tarify zabezpečí spravodlivejší pomer medzi cenou a službou pre cestujúceho. Cestovné v košickej MHD sa tým dostalo na úroveň ostatných miest ako je Bratislava či Prešov.

Najviac odľahčí peňaženku cestujúcich v Košiciach mesačný cestovný lístok. Jeho cena sa z pôvodných 390 Sk dostala na 550 Sk, zľavnený bude stáť 275 Sk. Nové vedenie DPMK zrušilo doterajšie rozdelenie územia mesta na 2 tarifné pásma. Druhé tarifné pásmo presunuli na územie okresu Košice - okolie pre obce Vyšná Hutka, Nižná Hutka a Nižná Myšľa, kde sa zvýšila cena tridsaťdňového predplatného lístka zo 730 na 960 Sk. Pribudla aj nová tarifa pre zrýchlené spoje, vzťahujúca sa na vybrané linky. Pri využití elektronickej peňaženky - BČK - sú ceny lístkov lacnejšie.

Očakávaný prínos zo zvýšenia cestovného do konca tohto roku je približne 30 miliónov Sk. Podľa generálneho riaditeľa DPMK Michala Tkáča zmena tarify je len jedným z krokov, pričom budú nasledovať ďalšie systémové opatrenia na využitie vnútorných rezerv pri racionalizácii a skvalitňovaní MHD. Poslanci totiž kritizovali okrem iného veľký nepomer medzi počtom vodičov, údržbárov a obslužného personálu a poukazovali hlavne na zlé sociálne podmienky vodičov.

Pozmeňujúci návrh, aby platnosť novej tarify preložilo mesto na 1. septembra v Mestskom zastupiteľstve neprešiel. Poslanci sú toho názoru, že práve cez leto, keď je menej cestujúcich, sa môže systém doladiť. Keďže je zložitejší ako doterajší, pripravuje k nemu DPMK rozsiahlu informačnú kampaň a kontrolóri budú počas nej tolerantnejší ako obvykle.

zdroj: TASR


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/