(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pripravenosť na vtáčiu chrípky si vyskúšali na cvičení Zádiel 2007.
@ Aktuálne -> Región     Jun 01 2007 - 08:50 GMT
(TASR) - Na súčinnosť všetkých zainteresovaných zložiek pri likvidácii ohniska vtáčej chrípky a možnej následnej pandémie sa zameralo rozsiahle cvičenie s medzinárodnou účasťou Zádiel 2007, ktoré sa konalo včera v obci Dvorníky - Včeláre v okrese Košice - okolie.

Cvičeniu predchádzal odborný seminár a jeho súčasťou bolo zasadnutie Pandemickej komisie (PK) ako multirezortného a koordinačného orgánu vlády. Ako uviedol predseda komisie, minister zdravotníctva SR Ivan Valentovič, tým, že PK funguje už niekoľko rokov, sú všetky zložky koordinované a Slovensko nebude prekvapené, keby sa náhodou niečo vyskytlo. V prípade potreby je aj dostatok vakcín. Podľa Valentoviča aj keď momentálne neexistuje žiadna reálna hrozba, "cvičiť a byť pripravený je nevyhnutné".
Význam cvičenia vyzdvihol aj minister obrany SR a člen PK František Kašický najmä v tom, že ukázalo postupnosť krokov, ak by k podobnej situácii došlo.
Doteraz najrozsiahlejšie podujatie svojho druhu zorganizoval Úrad civilnej ochrany Ministerstva vnútra SR, Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo pôdohospodárstva SR v spolupráci s Krajským úradom v Košiciach.
Námetom cvičenia bol výskyt vtáčej chrípky na hydinárskej farme v Dvorníkoch - Včelároch, kde reálne chovajú približne 80 000 kusov výkrmovej hydiny. Počas praktických ukážok predviedli cvičiace tímy okrem iného odber vzoriek a likvidáciu nakazenej hydiny špeciálnou mobilnou jednotkou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a prevoz hydiny do kafilérie. Mobilné zariadenie ju likviduje bezbolestne pomocou kysličníka uhličitého.
Do riešenia jednotlivých modelových situácií sa okrem veterinárov zapojili ukážkami dekontaminácie osôb, prostredia a techniky aj vojaci, hasiči, pracovníci civilnej ochrany, lekári a zdravotnícki záchranári, policajti a riadiace štáby od krajskej až po miestnu úroveň. Okrem situácie vo veľkochove riešili aj opatrenia po výskyte vtáčej chrípky v drobnochove v obci a tiež prepravu ľudí nakazených nebezpečným pandemickým vírusom. Ten totiž môže vzniknúť zmutovaním vírusu vtáčej a humánnej chrípky a šíri sa rýchlo vzduchom.
Ako uviedol pre TASR tajomník PK Anton Tencer, tejto problematike sa Slovensko venuje intenzívnejšie od jesene 2005, kedy vznikla PK. Doteraz vyčlenila vláda na opatrenia v zdravotníctve približne 700 miliónov korún, čo by malo stačiť pre ochorenie 20 percent obyvateľstva.
Cvičeniu predchádzal odborný seminár s účasťou odborníkov krízového manažmentu z Maďarska, Poľska a Čiech. Jeho účastníci mohli dnes vidieť pripravenosť Slovenska v reáli.
"Máme 59 lôžkových zdravotníckych zariadení na to, aby poskytovali starostlivosť chorým na chrípku," informoval Tencer. Spresnil, že k dispozícii je 30 000 postelí, ktoré by sa v prípade potreby reprofilizovali na infektologické medicínske účely. Pripravené je krízové riadenie zdravotníctva a päť skladov materiálu. "V rezorte sa urobili mnohé opatrenia na to, aby sme boli schopní v okamihu vyhlásenia pandémie Svetovou zdravotníckou organizáciou konať," dodal.
Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša je epizotologická situácia vo výskyte vtáčej chrípky v SR stabilizovaná. Od vlaňajšieho februára, kedy sme zaznamenali prvé dva prípady, sa už ochorenie u nás u vtáctva nevyskytlo. V rámci EÚ to už podľa Bíreša nie je až také priaznivé, pretože vo februári tohto roku museli utratiť veľký počet kačíc a moriek v Maďarsku a Anglicku. Napadol ich vysokopatogénny vírus vtáčej chrípky. Za posledné dva týždne sa vírus nižšieho stupňa objavil opäť v drobnochove v Anglicku, kde ochorela aj rodina drobnochovateľov, a potom aj u voľne žijúceho vtáctva v Taliansku.
Bíreš informoval, že o záveroch seminára a cvičenia Zádiel 2007 budú zástupcovia SR informovať na budúci týždeň na zasadnutí výboru Európskej komisie pre zdravie zvierat. Podľa neho sa podujatie vhodne načasovalo, pretože v tomto období nedochádza v migrovaní vtáctva a na jeseň, kedy sa vtáctvo opätovne sťahuje, budeme pripravení.
Organizáciu podujatia Zádiel 2007 nezveril Úrad civilnej ochrany MV SR Krajskému úradu v Košiciach náhodne. Podľa jeho prednostu a riadiaceho cvičenia Milana Géciho ich krízový manažment ako prvý v SR v novembri 2005 zriadil monitorovacie stredisko pre vtáčiu chrípku a má bohaté skúsenosti s organizovaním medzinárodných podujatí o riešení krízových a mimoriadnych situácií.
Podľa odborníkov by prípadná pandémia chrípky zo zmutovaného vírusu postihla stovky miliónov ľudí a priniesla kolaps verejného života a ekonomiky.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/