(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vodná nádrž Bukovec a východná časť Ružína sú vhodné na kúpanie.
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Jun 04 2007 - 15:41 GMT
(TASR) - Vody Bukovca a východnej časti Ružína sú podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach vhodné na kúpanie. Kvalita vody v týchto nádržiach bude monitorovaná každé dva týždne, najbližšie v stredu 6. júna.

"Vodná priehrada Ružín zasahuje do okresov Gelnica a Košice okolie. My monitorujeme časť v okrese Košice okolie, označovanú ako Ružín východ. Odoberáme vzorky v lokalite Sivec a v tejto časti je kvalita vody v poriadku. Problémy bývajú v gelnickej časti priehrady, kde je voda často nevhodná na kúpanie. Tento úsek monitoruje RÚVZ v Spišskej Novej Vsi," informovala TASR vedúca oddelenia hygieny zložiek životného prostredia RÚVZ v Košiciach Marcela Ferencová.
Podľa Eleny Gajdošovej z RÚVZ v Spišskej Novej Vsi gelnická časť vodnej nádrže Ružín nie je vyhlásená za vodnú plochu vhodnú na kúpanie.
Výsledky vzoriek z vodnej nádrže Jazero sú podľa Ferencovej dobré a voda je vhodná na kúpanie. "Vzhľadom na to, že Jazero nie je vyhlásené za vodnú nádrž vhodnú na kúpanie, nepodlieha ani pravidelnej dvojtýždňovej kontrole vody. Vodu v Jazere sledujeme minimálne dvakrát do roka," uviedla pre TASR Ferencová.
Dlhodobo nevyhovujúcou lokalitou na kúpanie je vodná nádrž v Čani, čo potvrdilo aj aktuálne zisťovanie kvality vody. Nerešpektovanie tohto faktu môže mať za následok hnačkové, alergické či kožné ochorenia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/