(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Kremnica GOLD pokračuje v prieskume uránového ložiska Kurišková pri Košiciach.
@ Aktuálne -> Región     Jun 05 2007 - 08:36 GMT
(TASR) - V prieskume bohatého ložiska uránovo-molybdénovej rudy v lokalite pod kótou Kurišková pri rekreačnom stredisku Jahodná neďaleko Košíc pokračuje od začiatku júna už 4. etapou držiteľ prieskumného územia spoločnosť Kremnica GOLD - dcérska spoločnosť kanadského investora Tournigan Gold Corporation.

Tohtoročných 49 vrtov s celkovou dĺžkou 14 000 metrov má ďalej spresniť zásoby uránových rúd v tejto časti Slovenského rudohoria a po ukončení prieskumu spracuje investor ekonomickú štúdiu využiteľnosti ložiska.
Ako včera na tlačovej konferencii v Košiciach spresnil riaditeľ banskobystrickej akciovej spoločnosti Kremnica GOLD Boris Bartalský, v súčasnosti už možno hovoriť o zásobách 3,5 milióna ton rudy, čo je dvojnásobok doterajších odhadov. Odhadovaných 23 000 ton vyťažiteľného uránového koncentrátu, takzvaného žltého koláča, by podľa Bartalského postačilo na 20-ročnú spotrebu slovenských atómových elektrární.
"Na základe výsledkov vrtných prác, ktoré sme realizovali vlani, môžeme konštatovať, že množstvo uránovo-molybdénovej rudy sa minimálne zdvojnásobilo, takže tento rok chceme pokračovať v úspešnom geologickom prieskume. Veríme, že ložisko sa ešte zväčší a perspektíva jeho využitia bude vyššia," dodal Bartalský.
Spolu s technologickým riaditeľom Tuornigan Gold Corporation Josephom Ringwaldom sú presvedčení, že v lokalite Kurišková pri Košiciach sa dá postaviť moderná a bezpečná uránová baňa. Ak by sa však po vypracovaní štúdie o environmentálnych dopadoch banskej činnosti ukázala ako nebezpečná, od projektu odstúpia.
Investor tvrdí, že charakter tohto ekonomicky zaujímavého ložiska, porovnateľného s inými vo svete, umožňuje len hlbinnú finančne náročnú ťažbu s minimálnym dopadom na životné prostredie. Podľa Tuornigan Gold Corporation ťažba by neznehodnotila okolité prostredie, vodné zdroje ani rekreačnú oblasť Jahodná a realizovať by ju mohli len v súlade s prísnou slovenskou legislatívou a normami EÚ. Podľa investorov "ťažba uránovej rudy bez nepriaznivých dopadov na ľudí a prírodu by pomohla podporiť energetickú sebestačnosť a napokon aj bezpečnosť Slovenska a stať sa tak pre SR esom v rukáve".
Opačný názor zastávajú ochranári a mesto Košice ako dotknutý subjekt. Organizácia Greenpeace Slovensko spolu s košickým občianskym združením Sosna začali protestnú kampaň a petíciu proti ťažbe uránu na Jahodnej, ktorú už podpísalo vyše 36 000 ľudí. Podľa Juraja Rizmana z Greenpeace v akciách budú pokračovať. Ako uviedol pre TASR predseda Sosny Štefan Szabó, snaha o ťažbu uránu v čase, "keď krajiny EÚ odstupujú od jadrovej energetiky a zdôrazňujú význam obnoviteľných zdrojov energie", je škandalózna. Szabó upozornil, že lokalita patrí medzi najstaršie rekreačné oblasti pre Košičanov. Zároveň považuje za nebezpečné pre Slovensko rokovať na takého témy, pokiaľ sa týkajú chránených území podľa legislatívy EÚ NATURA 2000. Proti ťažbe sa vyjadrilo aj zastupiteľstvo mesta Košice na vlaňajšom mimoriadnom rokovaní.
Ložisko uránovej rudy na kóte Kurišková pri Jahodnej objavili v roku 1985. Rozprestiera sa na ploche približne 650 krát 500 metrov v hĺbke 120 až 650 metrov a je vzdialené od Košíc 120 až 650 metrov. Je súčasťou 60-kilometrového severogemerského takzvaného permského pásu, tiahnuceho sa od Košíc po Spiš. od roku 1997 patrí medzi chránené ložiskové územia Slovenska.
Kremnica GOLD má na Obvodnom banskom úrade v Košiciach žiadosť o určenie dobývacieho priestoru od novembra 2005. Podľa jeho predsedu Dušana Čellára konanie vlani prerušili do predloženia dokumentácie o vplyvoch projektu na životné prostredie, ktorá majú investori vypracovať do konca tohto roka.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/