(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto Košice už po druhý raz ocenilo úspešných talentovaných žiakov ZŠ.
@ Aktuálne -> Školstvo     Jun 19 2007 - 15:06 GMT
(TASR) - Takmer 40 žiakov zo 17 základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta ocenil dnes primátor Košíc František Knapík ďakovnými listami a vecnými cenami v rámci 2. ročníka projektu Mesto Košice deťom.

Do "top" skupiny z celkového počtu 20 000 košických školákov sa ocenení žiaci dostali vďaka svojej kreativite, usilovnosti a vzornej reprezentácii školy a mesta na regionálnej, republikovej i medzinárodnej úrovni.
Už niekoľko rokov vyhráva všetky žiacke olympiády v ruskom jazyku, nevynímajúce celoslovenské kolo Peter Gromóczki zo ZŠ na Staničnej ulici, ktorý je jedným z ocenených. Ako povedal pre TASR, ruštine sa venuje už sedem rokov, plynule po rusky rozpráva, pozerá ruské filmy a okrem učiteľky ruštiny ho k tomuto svetovému jazyku priviedli obaja rodičia, ktorí študovali v Moskve. Peter je presvedčený, že ruština má veľkú budúcnosť aj pre ekonomické vzťahy a hoci ešte nevie, či sa jej bude venovať profesionálne, verí, že ju v živote využije.
Až štvrtina ocenených žiakov je zo ZŠ Laca Novomeského, ďalší sú zo ZŠ na Krosnianskej 4 v Košiciach, ktorá má v rámci celoslovenského projektu 14 špeciálnych tried pre intelektuálne nadané deti.
Kým vlani primátor oceňoval žiakov najmä za športové výsledky, dnes to bolo za vedomosti a účasť na olympiádach. Knapík verí, že ocenení budú inšpirovať aj svojich spolužiakov k vyšším cieľom.
"Cieľom projektu Mesto Košice deťom je podporiť starostlivosť o žiakov s mimoriadnym nadaním vo veku povinnej školskej dochádzky. Zatiaľ je starostlivosť o tieto deti obmedzená na výchovno-vzdelávacie aktivity, pričom úsilie učiteľov a žiakov nie je docenené výrazným vyzdvihovaním výsledkov ich činností a nie je dostatočne viditeľné ani na verejnosti," dodala poverená zastupovaním vedúceho oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Helena Jeníková.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/