(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košické Slovenské technické múzeum si pripomína 60. výročia založenia.
@ Aktuálne -> Región     Jun 20 2007 - 12:34 GMT
(TASR) - O približne 16-tisíc vzácnych technických exponátov v 11 stálych expozíciách a štyroch vysunutých pracoviskách sa starajú pracovníci košického Slovenského technického múzea (STM), ktoré si dnes spolu s hosťami zo zahraničia pripomína rôznymi spoločenskými podujatiami 60. výročie založenia.

STM je celonárodnou inštitúciou a jediným slovenským múzeom pre dejiny vedy, techniky a výroby na Slovensku. Len za posledných 10 rokov v ňom pribudlo osem expozícií, medzi ktorými dominuje napríklad Múzeum letectva v Košiciach, ale pyšní sú múzejníci aj na Solivar pri Prešove a Múzeum dopravy v Bratislave, uviedol pre TASR riaditeľ Eugen Labanič. Pripomenul zároveň, že múzeum napriek "dôchodcovskému" veku nestarne, ale rozvíja sa a má veľké plány do budúcnosti. "Chceli by sme okrem iného postaviť múzeum riečnej a lodnej dopravy, situované v Bratislave, a v Košiciach sa chystáme dokončil Múzeum letectva a rozšíriť ho o expozíciu kozmonautiky a astronautiky," povedal Labanič.
STM vzniklo 20. júna 1947 štatútom Povereníctva priemyslu a obchodu v Bratislave, ktorý mu určil "zbierať, udržiavať a vystavovať technické exponáty, aby podávali obraz pokroku techniky pre poučenie verejnosti i študujúcich. Prvé expozície sprístupnili v roku 1948 v budove bývalého Rákocziho paláca. Dnes už spravuje 28 budov na území celého Slovenska. Medzi jeho rarity patria napríklad talianske bronzové dvere z roku 1580, vzácny telefón značky Ericson z roku 1870 či jediný exemplár leteckého motora Scolar na svete z roku 1937.
Na oslavu šesťdesiatin STM pripravili dnes jeho pracovníci spomienkový seminár, dokumentárnu fotovýstavu STM jubiluje, výstavy Vivat modely a Dizajn 2007, demonštrácie vysokonapäťových efektov, prehliadky expozícií, ako aj slávnostné zhromaždenie a spoločenský večer.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/