(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ÚS uznal porušenie práv košického novinára.
@ Aktuálne -> Rôzne     Jun 28 2007 - 15:19 GMT
(TASR) - Ústavný súd (SR) dnes na verejnom ústnom pojednávaní uznal, že konaním Okresného súdu (OS) Košice II bolo porušené základné právo košického novinára Ivana Matiu na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Okresnému súdu prikázal v tejto veci konať a sťažovateľovi vyplatiť súdne trovy vo výške 8936 korún.

Košický novinár sa pred senátom ÚS ocitol už druhýkrát. Matia sa takmer pred deviatimi rokmi obrátil na OS so žalobou na ochranu osobnosti, lebo ho neznámy autor v článku uverejnenom v denníku Košický večer v novembri 1997 hrubo osočil a šéfredaktor mu odmietol uverejniť opravu. V júni 2004 denník zanikol.
"Napriek tomuto závažnému faktu OS a následne aj Krajský súd (KS) v Košiciach vytvorili kamuflované konanie, do ktorého bez akéhokoľvek právnerelevantného odôvodnenia zaradili šéfredaktora inej periodickej tlače, pričom tento pán nikdy nebol šéfredaktorom denníka Košický večer," argumentoval Matia. Ako dôkaz predložil fotokópie tiráže denníka z roku 2004.
Vec nie je stále uzavretá. Ako dodal Matia, všeobecné súdy mu týmto znemožnili právo na opravu nepravdivých údajov a konštatoval, že v priebehu deviatich rokov nebol v tejto veci vypočutý. Na dnešnom verejnom ústnom pojednávaní, ako ani na predchádzajúcom, sa nezúčastnili zástupcovia OS ani KS.
Matia požiadal senát ÚS o zastavenie konania na OS, keďže ani rozhodnutie najvyššej súdnej inštancie spred štyroch rokov o odstránení prieťahov v súdnom konaní na košickom OS neurýchlilo vyriešenie kauzy starej takmer 10 rokov. ÚS v tejto časti sťažnosti košickému novinárovi nevyhovel.
"Čiastočný úspech, ale bez akejkoľvek možnosti rozhodnutia v merite veci. Tu v tomto štáte som sa jednoducho práva nedovolal," komentoval dnešné rozhodnutie ÚS Matia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/