(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ExperiDance v Infiniti Aréne.
@ Kultúra -> Podujatia     Jun 29 2007 - 10:55 GMT
Dňa 13. júla si v košickej v INFINITI Aréne budeme môcť vychutnať premiéru vynikajúceho maďarského tanečného divadla ExperiDance. Bude sa prezentovať predstavením The Gypsies of Nagyida - Cigáni z Veľkej Idy, na motívy poémy Jánosa Aranyho, ktorú napísal v roku 1852 na základe skutočných udalostí ako paródiu na vojnu za nezávislosť.

Koncom 16. storočia rakúske vojská napadli zámok vo Veľkej Ide. Maďarskí obrancovia zámku sa ocitli v nebezpečnej situácii - mali málo mužov, zbraní, jedla, preto sa rozhodli opustiť zámok a obranou poverili Cigánov, ktorí s nadšením snívali o víťazstve, sláve a šťastnej budúcnosti. Veselili sa, jedli, pili, tancovali...

Súbor ExperiDance vznikol na jeseň roku 2000. Umeleckým zámerom pre súbor bolo oboznámiť svet svojou tanečnou produkciou. Jej autorom je niekdajší tanečník, dnes choreograf a riaditeľ súboru Román Sándor. Ako choreograf pracoval pre maďarské Národné divadlo. Spolupracoval na viacerých filmoch. Skúsenosti, ktoré získal na domácich i zahraničných scénach, koncentroval do súboru ExperiDance a vytvoril nový tanečný štýl. Získal aj diplom majstra klasického baletu v Národnej tanečnej akadémii. Spolupracoval s tanečnými súbormi v Győri a v Pécsi, so slovinskou operou v Ľubľane aj s Mestským divadlom v Bolzane v Taliansku.

ExperiDance je v Maďarsku veľmi populárny. Tvoria ho 30. profesionálni tanečníci, absolventi Maďarskej tanečnej akadémie. Za posledné 4 roky viac ako pol milióna divákov zhliadlo celovečerné predstavenia súboru. Vystúpenia ExperiDance sú výnimočné, divácky veľmi atraktívne, predstavujú zábavu, profesionálny tanec a vrcholovú technickú realizáciu. . ExperiDance sídli v centre Budapešti - v Millennium Salone.

Jana Markov


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/