(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Valentovič položil v Košiciach základný kameň nového VÚSCH.
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 02 2007 - 10:47 GMT
(TASR) - Približne jednu miliardu korún bude stáť výstavba nového Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), a. s., ktorého základný kameň položil dnes minister zdravotníctva SR Ivan Valentovič v susedstve košickej Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FN LP).

"Kardiovaskulárny a onkologický program sú nosné programy slovenského zdravotníctva. Máme ambíciu vybudovať perfektné centrá na Slovensku, ktoré sa budú starať o pacientov so srdcovými a cievnymi ochoreniami," uviedol minister. Poklopanie základného kameňa v Košiciach označil len za prvý krôčik. "Okrem toho budujeme aj ďalšie pracoviská na Slovensku. Onedlho by sa mala rozbehnúť stavba v Banskej Bystrici, a myslím si, že to plne zapadá do nášho konceptu starostlivosti o týchto pacientov," dodal minister.
Riaditeľ VÚSCH František Sabol spresnil, že do nového zariadenia, špičkového svojho druhu na Slovensku, by sa mali sťahovať začiatkom roka 2009 z FN LP, kde sú v súčasnosti roztrúsení po piatich poschodiach. Kapacita ústavu, ktorého spádovou oblasťou je Košický a Prešovský kraj, sa rozšíri zo súčasných 136 na 170 lôžok, pričom počet takzvaných akútnych, monitorovaných lôžok sa zvýši z terajších 36 na 56. Operačných sál bude päť, čo je o dve viac ako doteraz.
Podľa Sabola nové zariadenie bude ústavom tretieho tisícročia a jeho vybudovaním vznikne moderný komplex, ktorý bude kardiovaskulárnym pacientom poskytovať služby porovnateľné s európskym štandardom.
Financovanie výstavby bude viaczdrojové. Okrem peňazí z európskych fondov si na novú stavbu zarobia vlastnou činnosťou, predajom majetku a časť pokryjú bankovým úverom, informoval Sabol.
VÚSCH, a. s., je jedným z troch vysokošpecializovaných centier na Slovensku, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť pacientom s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Jeho história sa začala v októbri 1997, kedy vzniklo vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou na Triede SNP č. 1 v Košiciach kompletné kardiocentrum. Prvého januára 2003 založili Východoslovenský ústav srdcových chorôb a o dva roky neskôr - 1. januára 2005 sa jeho činnosť rozšírila i o starostlivosť o pacientov s cievnymi ochoreniami a ústav zmenil názov na Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. Dôležitým míľnikom v jeho krátkej histórii bol vznik akciovej spoločnosti v januári 2006.
Na slávnostnom poklopaní základného kameňa sa zúčastnil i predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a primátor Košíc František Knapík.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/