(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Virtuálna učebnica zlepší názornosť vyučovania v košickej SPŠ strojníckej.
@ Aktuálne -> Školstvo     Jul 03 2007 - 12:57 GMT
(TASR) - Zlepšiť názornosť vo vyučovaní odborných technických predmetov pomôže projekt virtuálnej učebnice, ktorú od budúceho školského roka začne ako jedna z prvých odborných škôl na Slovensku využívať Stredná priemyselná škola strojnícka (SPŠS) v Košiciach.

Žiaci budú mať od septembra k dispozícii tri virtuálne učebne, v ktorých prostredníctvom e-learningu môžu vnikať do tajov postupne až 200 strojárskych technológií.
"Pri výučbe bude mať učiteľ k dispozícii prístup do internetového prostredia, v ktorom má možnosť žiakom prostredníctvom dataprojektora zobraziť schémy, fotografie a popisy výrobných technológii a kvôli názornosti premietne aj ich videosekvencie," uviedol dnes na tlačovej konferencii koordinátor projektu Michal Baľo.
E-learningové virtuálne prostredie bude žiakom trvalo prístupné, čo im umožní k danej problematike sa kedykoľvek vrátiť aj v mimovyučovacom čase. Podľa Baľa aplikácia nových možností vytvorí motivačnú atmosféru v triede a zvýši kvalitu vzdelávania v odborných predmetoch.
Projekt realizovali v spolupráci so zriaďovateľom školy Košickým samosprávnym krajom a s finančnou podporou Európskeho sociálneho fondu. Nadväzuje na podobný projekt, pomocou ktorého žiaci už používajú informačné technológie na kreslenie a konštruovanie počítačom. Virtuálna učebňa priblíži názorne žiakom aj stroje a technológie, ktoré si na Slovensku nemôžu pozrieť napríklad pri exkurziách. Databázu budú priebežne aktualizovať a spolupracovať so strojárskymi firmami, pre ktoré svojich absolventov pripravujú.
SPŠS v Košiciach je najstaršou školou svojho druhu na Slovensku a v tomto roku oslávila 135. výročie. Ako uviedla jej riaditeľka Edita Pitlaničová, záujem o školu, napriek vysokému dopytu po ich absolventoch na pracovnom trhu, paradoxne klesá. V poslednom školskom roku mali približne 400 žiakov, ale boli roky, keď ich mali aj tisícku. Záujem o priemyslovku poklesol najmä po konverzii slovenského priemyslu začiatkom 90. rokov minulého storočia. Práve moderné metódy vyučovania však môžu podľa Pitlaničovej školu zatraktívniť, ale vyžaduje si ich aj moderná prax.
Projekt Virtuálna učebnica - názornosť do výučby odborných technických predmetov realizuje košická SPŠS s partnerskou Obchodnou akadémiou a priemyselnou školou s vyučovacím jazykom maďarským v Košiciach, kde od septembra bude jedna virtuálna učebňa.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/