(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pravdepodobne na salmonelózu ochoreli svadobčania v Košiciach.
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 04 2007 - 10:08 GMT
(TASR) - Hromadný výskyt hnačkových ochorení, pravdepodobne salmonelózy, zaznamenali v tých dňoch pracovníci Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FN LP) v Košiciach. Aj keď výsledky kultivácie zatiaľ nie sú známe, všetko nasvedčuje tomu, že dvanásť hospitalizovaných pacientov sa nakazilo v závere minulého týždňa na svadobnej hostine baktériou salmonely, medzi nimi aj ženích a nevesta.

„Zdrojom salmonelózy mohol byť majonézový šalát, ktorý sa na svadobnej hostine podával. Nemáme zatiaľ potvrdené, že ide práve o túto infekciu, ale je to veľmi pravdepodobné vzhľadom na charakteristické prejavy ochorenia. Nasvedčujú tomu vysoké teploty a charakter stolice pacientov," uviedol dnes prednosta kliniky Ivan Schréter.
V letnom období počet črevných infekcií vždy narastá. V teplom a vlhšom počasí sa totiž potraviny kazia rýchlejšie, rýchlejšie sa v nich množia baktérie a navyše obsah žalúdočných kyselín človeka je menej koncentrovaný, pretože viac pijeme. Prednosta v tejto súvislosti pripomenul, že nebezpečná je konzumácia tepelne nespracovaných potravín živočíšneho pôvodu - najrizikovejšie sú mäkké mäsové výrobky a výrobky zo surových vajec, hlavne domáca majonéza. Väčšie riziko je samozrejme pri akciách, kde sa strava pripravuje dopredu, ako sú svadby či krstiny a kde sa podávajú jedlá z hydiny z nekontrolovaných chovov.
Pôvodcom salmonelózy je baktéria Salmonella, ktorá sa bežne nachádza v živočíšnych produktoch a vajíčkach. Cez nedostatočne tepelne spracované potraviny sa môže preniesť na človeka a po rozmnožení spôsobuje črevné ťažkosti. Najintenzívnejšie reagujú na nákazu malé deti, starší a chorobou oslabení ľudia. U dospelých má spravidla infekcia ľahší priebeh, ale sú aj výnimky. Ochorenie sa prejavuje ako gastroenteritída, teda postihnutie žalúdka a tenkého čreva. Pacient má niekoľko dní bolesti brucha, hnačky a medzi celkové príznaky choroby patrí zvýšená teplota, schvátenosť a vyčerpanie. Problémom je výrazná strata telesných tekutín, preto je liečba zameraná predovšetkým na ich náhradu.
"Pacient musí veľa piť, no pokiaľ vracia alebo je výraznejšie dehydrovaný, je potrebné dopĺňať tekutiny infúziami do žily. Pri kŕčoch dostávajú pacienti lieky proti bolesti a len výnimočne sa pri ťažkých formách ochorenia nasadzujú antibiotiká. Súčasťou liečby je vhodná diéta,„ dodal Schréter.
TASR informovala hovorkyňa FN LP Jaroslava Oravcová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/