(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košickí školáci sa maľbami anjelov zapojili do projektu Košice EHMK 2013.
@ Aktuálne -> Školstvo     Jul 04 2007 - 16:30 GMT
(TASR) - Približne tisícka detí z košických základných škôl (ZŠ) sa na sklonku školského roka zapojila do výtvarného projektu Pod krídlami anjela, cieľom ktorého je prispieť k propagácii a podpore Košíc v kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

Deti vo vyše 20 ZŠ vytvorili počas júna 40 veľkoplošných originálnych plagátov, na ktorých stvárnili námet anjela. V najbližších dňoch ich diela výtvarne dotvoria mesto a budú pútať pozornosť jeho obyvateľov a návštevníkov na najfrekventovanejších miestach, informovala dnes na tlačovej konferencii intendantnka projektu Košice EHMK 2013 Eva Kratochvílová. Postavia ich napríklad na letisku, pri železničnej stanici, v mestských parkoch a podobne.
"Pri voľbe námetu sme vychádzali z erbu Košíc. Anjel je aj symbol pre nás všetkých, ak zdolávame prekážky. Keď chceme prísť do cieľa, tiež prosíme anjela o pomoc," uviedla Kratochvílová. Podľa nej snahou bolo zapojiť do projektu Košice EHMK 2013 čo najviac obyvateľov mesta, čo sa im v tomto prípade podarilo. Výtvarné diela využijú aj pri prezentácii Košíc v národnej súťaži EHMK a keď sa mestu podarí ju vyhrať, tak aj v medzinárodnom finále v Bruseli. Kratochvílová nevylučuje, že dielka vydajú aj ako publikáciu, kalendár či pohľadnice.
Popri "anjelských" maľbách žiakov ZŠ vytvorili žiaci SOU hutníckeho v Košiciach - Šaci aj niekoľko kovových sôch anjelov, ktoré navrhol výtvarník Helmut Bistika. Ozdobili ich hendikepované deti a tiež ich budú inštalovať na frekventovaných zónach mesta.
V roku 2013 bude jedno zo slovenských miest rok európskym hlavným mestom kultúry spolu s jedným francúzskym mestom. Košice sa pri príprave na kandidatúru spojili a koordinujú aktivity s francúzskym Lyonom.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/