(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nespokojní košickí cyklisti zaslali otvorený list ministrovi dopravy
@ Aktuálne -> Doprava     Jul 12 2007 - 11:07 GMT
(TASR) - Košickí cyklisti sú znepokojení nečinnosťou ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomíra Vážneho v súvislosti s obmedzovaním slobody pohybu cyklistov a zákazu používania ciest pre motorové vozidlá v Košiciach a okolí. Nespokojnosť vyjadrili aj petíciou, ktorú ministrovi doručili ešte pred mesiacom.

"Viaceré naše protestné jazdy proti tomuto obmedzeniu uznala za oprávnané nielen samospráva, ale dokonca Národná diaľničná spoločnosť (NDS), správca ciest. Vaše ministerstvo naďalej mlčí a nereaguje na listy, žiadosti a petície," uvádza sa v stredajšom otvorenom liste ministrovi.
Košickí cyklisti podľa aktivistu Ladislava Rovinského preto neberú vážne ani vlaňajšie mediálne vyhlásenia generálneho riaditeľa NDS Dušana Faktora o vôli vybudovať náhradné komunikácie, resp. cyklistický chodník.
Ako sa v otvorenom liste ministrovi dopravy ďalej uvádza, košickým cyklistom neostáva iné, len pokračovať vo verejných protestoch. Najbližšia protestná jazda sa uskutoční v sobotu spred hypermarketu na Trolejbusovej ulici smerom na Budimír. V nedeľu sa nespokojní cyklisti stretnú o deviatej hodine pred Kauflandom, odkiaľ vyrazia na rokovanie so starostom mestskej časti Pereš.
"Nedávne prijatie novely zákona o lesoch s ďalšími obmedzeniami pre cyklistov nás utvrdzuje v tom, že tu ide o naštartovaný proces štátnej diskriminácie cyklistov. Na obe verejné jazdy preto pozývame aj cyklistov, ktorí chcú vyjadriť nesúhlas s touto nezmyselnou novelou, či už účasťou alebo podpisom výzvy prezidentovi za vrátenie novely do parlamentu na prepracovanie," znejú záverečné slová otvoreného listu Ladislava Rovinského zo Spolku na podporu skrášľovania Košíc a Karola Labaša z Cyklistickej únie mesta Košice.
Na základe žiadosti Slovenskej správy ciest bolo 27. decembra 2004 určené Ministerstvom dopravy pôšt a telekomunikácií SR dopravné značenie na úsekoch ciest I. triedy Budimír – Košice a Košice – Košice, Mestská časť Šaca, ktorým sa zmenili na rýchlostné cesty. Dopravné značenie bolo osadené približne v júli roku 2005. Na takto označené úseky ciest nie je povolený vstup dopravným prostriedkom s nižšou konštrukčnou rýchlosťou ako 50 km/h.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/