(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Do KSK smerovalo tento rok 9 investičných projektov na 1 202 pracovných miest.
@ Aktuálne -> Región     Jul 12 2007 - 11:14 GMT
(TASR) - Z 31 investičných projektov s výškou 700,3 milióna EUR, v prepočte 23,4 miliardy SKK, zahraničných investícií, na ktorých sa v 1. polroku podieľala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), 9 umiestnili v Košickom samosprávnom kraji (KSK), čo bola najviac spomedzi 8 vyšších územných celkov (VÚC).

Ako spresnila dnes pre TASR hovorkyňa SARIO Jana Murínová, išlo v KSK o investičné projekty v plánovanom objeme 120,8 milióna EUR, ktoré vytvoria 1 202 nových pracovných miest s predpokladanou expanziou na 1 422 pracovných miest. Týka sa to nových alebo rozšírených projektov ako je Kossler (Rakúsko), FLP Oxycentre (Francúzsko), Yazaki (Japonsko), BSH (Nemecko), Manitowoc (Francúzsko), Hi-Tech Mouldings Limited (Veľká Británia), Doppelmayer (Rakúsko), Blika (Dánsko) a ďalšie, u ktorých si investor zatiaľ neželá zverejnenie.
KSK je pre investorov zaujímavý, pretože má dobre pripravené priemyselné parky, výhodou je blízkosť letiska a dobré dopravné napojenie na Maďarsko, konštatovala Murínová.
Do vytvárania podmienok pre investorov sa intenzívne zapojil aj odbor regionálneho rozvoja KSK. Jeho projektový manažér Peter Burger spresnil, že významne pomôže investorom projekt Zlepšenie podmienok pre prílev zahraničných investícií do kraja, ktorý s rozpočtom 4,1 milióna Sk začali v marci 2005 a ukončia ho na budúci mesiac. Jeho hmatateľným výstupom je už rozsiahla analýza súčasného stavu investičného prostredia v KSK, ktorú vydali aj v anglickom jazyku. Pripravili v rámci projektu aj skupinu špecialistov na komunikáciu s investormi. Podľa Burgera majú v KSK, aj keď zatiaľ len v teoretickej fáze, vypracovaný návrh na zriadenie investičnej rozvojovej agentúry. "Navrhovaná investičná rozvojová agentúra by mala poskytovať servis pre investorov od samotného začiatku - získania nových firiem, cez pomoc pri umiestnení novej investície, jej samotnej realizácii až po následnú starostlivosť o etablované firmy a ich zamestnancov," uviedol pre TASR Burger. Podľa neho by koordinovala aktivity smerom k štátnym inštitúciám, vrátane SARIO, úradom práce, samospráve, poradenským firmám, dodávateľom a ďalším. Zároveň by zabezpečovala marketingové aktivity, zahŕňajúce propagáciu regiónu, tvorbu web stránok a správu databáz.
Takáto špecializovaná inštitúcia, ktorú zatiaľ nemá ani jeden z VÚC, je len jednou z oblastí, ktorá môže pomôcť rozvoju investovania v regióne. "Nemenej dôležité je budovanie infraštruktúry, vrátane diaľnic, priemyselných parkov a podobne, pričom treba mať na zreteli, že niektoré oblasti, napríklad rýchlosť výstavby diaľnic, môžu byť z regionálnej úrovne ovplyvňované len v obmedzenej miere," dodal Burger.
(1 EUR = 33,365 SKK)


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/