(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pokles hladín vodných tokov neohrozuje dodávku pitnej vody do domácností.
@ Aktuálne -> Región     Jul 26 2007 - 12:16 GMT
(TASR) - Všeobecný pokles vodných hladín na tokoch východného Slovenska zaznamenávajú tunajší vodohospodári. Pokles je dôsledkom vysokých teplôt vzduchu a výrazného vlahového deficitu, neohrozuje však dodávku pitnej vody do domácností.

Mierny vzostup hladín zaevidovali iba počas lokálnych prívalových búrok. "Práve v tomto suchom období sa potvrdzuje, že vodné a vodárenské nádrže majú nenahraditeľný ekologický význam. Pod nádržami sú väčšie prietoky ako prítoky, viac sa vypúšťa, ako do nich priteká, čo znamená, že vyrovnávajú extrémne rozdiely," uviedol dnes Viliam Vološ z košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku.
Zásobný objem Zemplínskej šíravy je k dnešnému dňu naplnený na 74 percent, Domaše na 60, Ružína na 89, Dobšinej na 86 a Stariny na 80 percent.
Zemplínska šírava klesá za 24 hodín o 3 centimetre (cm), Domaša o 5 až 6 cm, Ružín a Bukovec o 3 cm a Starina o 4 cm. "Zemplínska šírava je 1,36 metra (m) pod maximálnou a 5,16 m nad minimálnou prevádzkovou hladinou, Domaša 3,8 m pod maximálnou a 12 m nad minimálnou hladinou, Starina 3,6 pod maximálnou a 26,76 m nad minimálnou hladinou a pod," povedal Vološ. Doplnil, že do Stariny je okamžitý prítok 300 litrov (l), vypúšťajú z nej však zhruba 600 l. Znamená to, že nehrozí, aby obce Prešovského a Košického kraja neboli dostatočne zásobované pitnou vodou. Podobnú situáciu s deficitom vlahy zaznamenali vodohospodári v júni 2002 a v tom istom mesiaci roku 2000.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/