(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V rámci tradičných potuliek mestom predstavili košické hodiny.
@ Aktuálne -> Región     Aug 06 2007 - 09:19 GMT
(TASR) - Priblížiť návštevníkom históriu východoslovenskej metropoly bolo cieľom tradičných Potuliek mestom Košice. Včera sa ich účastníci zamerali na košické hodiny.

Počas víkendu sa milovníci histórie dozvedeli zaujímavosti o slnečných hodinách až po satelitom riadené, od vreckových až po vežové. "Posledné a jediné slnečné hodiny v meste, ktoré sú zároveň najstaršie, pochádzajú z roku 1477. Ukazujú teda čas už 530 rokov a nachádzajú sa na južnej strane najväčšej katedrály na Slovensku - na Dóme sv. Alžbety," uviedol pre TASR sprievodca mestom Milan Kolcun. Dodal, že na Slovensku je 132 slnečných hodín, najviac - až 54 sa nachádza na východe. Na ďalších kostoloch sú už len kruhové otvory po hodinách, ktoré sa roztavili pri požiaroch. Raritou potulky bola návšteva jedných z dvoch funkčných vežových hodín nachádzajúcich sa na Staromestskej radnici v Košiciach. "Verejnosť ešte nikdy od ich existencie v roku 1935 nemala k nim prístup," doplnil sprievodca.
Podľa Kolcuna záujem o históriu a pamätihodnosti mesta rastie nielen zo strany domáceho obyvateľstva a náhodných turistov, ale záujem o ňu prejavujú aj ľudia zo zahraničia, ktorí v ňom našli pracovné uplatnenie.
Počas spomínaných potuliek, ktoré sa v Košiciach konajú už 2,5 roka, sa návštevníci mohli oboznámiť s viacerými témami. Dotkli sa podzemných chodieb v spomínanom meste, židovských či protestantských Košíc, zaujímavá bola aj téma zvony Košíc a pod. Na každej z uvedených akcií sa zúčastnilo okolo 400 až 500 záujemcov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/