(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nemocnica Košice-Šaca žiada, aby bola zaradená medzi koncové nemocnice.
@ Aktuálne -> Medicína     Aug 06 2007 - 14:43 GMT
(TASR) - Nemocnica Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica by mala byť v zozname minimálnej siete koncových nemocníc, tvrdí jej riaditeľ Juraj Vančík. V návrhu zákona o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa však nachádza iba jej oddelenie popálenín.

"Žiadame, aby všetky pracoviská nemocnice boli zahrnuté do tohto zoznamu, pretože oddelenie popálenín nie je schopné zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť bez ostatných oddelení," uvádza sa v stanovisku, ktoré riaditeľ Vančík dnes poskytol médiám.
Je paradoxné, tvrdí Vančík, že do zoznamu 42 koncových nemocníc nepatrí tá, ktorá ako prvá na Slovensku a v Česku získala certifikát integrovaného systému manažérstva kvality a environmentálneho manažérstva v zmysle noriem ISO 9001 a ISO 14 001 a pred dvoma mesiacmi obhájila uvedené certifikáty pod značkou Slovenskej národnej akreditačnej služby s platnosťou do roku 2010. "Šačianska nemocnica ako jediné zdravotnícke zariadenie v histórii Slovenska získalo v minulom roku ocenenie SLOVAK GOLD EXCLUSIVE," konštatoval Vančík. Dodal, že nemocnica ako celok bola už v auguste 2000 v rámci auditu Ministerstva zdravotníctva SR vyhodnotená ako koncová nemocnica.
Nemocnica argumentuje aj tým, že je súčasťou záchranného systému U.S. Steel Košice, najväčšieho zamestnávateľa košického regiónu s vysoko rizikovými prevádzkami v nepretržitom režime. Vlastnou stanicou rýchlej zdravotnej pomoci nemocnica zabezpečuje transport do nemocnice pri vzniku úrazov.
Šačianska nemocnica je všeobecnou nemocnicou, ktorá v rámci Košického kraja poskytuje zdravotnú starostlivosť približne 110-tisíc obyvateľom, vrátane zamestnancov U.S. Steel Košice, obyvateľov Moldavy nad Bodvou a okresu Košice II. Pre Žilinský, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj poskytuje v odbore popálenín a rekonštrukčnej chirurgie zdravotnú starostlivosť Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie a tkanivová banka ako jediné pracovisko.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/