(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košičania sú spokojnejší ako Bratislavčania.
@ Aktuálne -> Región     Aug 08 2007 - 12:13 GMT
(TASR) - Košičania sú so životom v meste spokojnejší ako Bratislavčania. Potvrdili to zistenia nedávneho prieskumu Európskej únie na náhodnej vzorke 500 oslovených obyvateľov v 75 vybraných mestách Európy. Do výskumu zapojila aj Chorvátsko a Turecko.

"Najviac spokojných Európanov žije v holandskom Groningene a naopak najväčšiu nespokojnosť vyjadrili obyvatelia v Aténach, Neapole a Istanbule, kde už roky pretrvávajú problémy v mestskom životnom prostredí," informovala o záveroch prieskumu hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Jana Geročová.
Najpozitívnejšie v hľadaní zamestnania sú naladení obyvatelia Prahy, Kodane a Dublinu, kde až 70 percent občanov súhlasí s tvrdením, že je to ľahké. "Až 80 percent košických respondentov s týmto tvrdením nesúhlasí. Podľa nich je viac-menej náročné nájsť v meste aj bývanie za rozumnú cenu," uviedla Geročová.
Ako ďalej dodala, Košiciam patrí popredné miesto aj v miere tolerantnosti voči cudzincom. Najproblematickejšie mestá pre cudzincov sú podľa prieskumu EÚ Berlín, Malmö a Štokholm.
Košičanov trápi verejná doprava. Najspokojnejší s jej fungovaním sú Viedenčania. Naopak Bratislavčania patria medzi najnespokojnejších, nielen v otázke mestskej dopravy, ale aj v množstve zelených plôch v meste. V Košiciach sa k nespokojnosti s ich množstvom priklonila polovica respondentov. Najviac zelene majú mestá v severnej Európe.
V otázke bezpečnosti sa pozitívne vyjadrili najmä obyvatelia severnej Európy. V Košiciach sa iba tretina obyvateľov cíti vždy bezpečne. Väčšinovú nespokojnosť prejavili obyvatelia východnej metropoly s narábaním mesta s finančnými zdrojmi. "Tretina respondentov sa pravdepodobne z dôvodu relatívne nízkeho stupňa záujmu o veci verejné k tomu vôbec nevedela vyjadriť," spresnila Geročová.
Košičania vo výskume verejnej mienky potvrdili pomaly zvyšujúcu sa hladinu hluku v meste, a naopak prejavili veľkú spokojnosť so školami a kultúrnymi inštitúciami v meste.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/