(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pokožka potrebuje starostlivosť a hygienu, pozor na pliesne na kúpaliskách, plavárňach, či soláriách
@ Aktuálne -> Medicína     Apr 10 2002 - 09:46 GMT

Kožné choroby sú príliš rozsiahlou oblasťou na to, aby sme ich mohli rozoberať na takom malom priestore. Týka sa však mnohých ľudí a určite to nie je nezaujímavá téma, hoci často veľmi nepríjemná. Poprosili sme teda MUDr. Galinu Šalátovú, dermatovenerológa z košickej Polikliniky Staré mesto, a navštívili ju v ambulancii, aby nám aspoň obšírne porozprávala na túto tému.

Delenie kožných chorôb je zrejme veľmi zložité, napriek tomu, skúste spomenúť niektoré typy.

"Je ťažké niekde začať, pretože tieto choroby môžu byť dedičné, získané, na alergickom podklade... Je to veľmi obšírne, lebo sa vyskytujú doslova od hlavy po päty, nevynímajúc ústnu dutinu, vlasy a kožu vlasatej časti."

Aký je najčastejší výskyt kožných chorôb?

"Najnovšie sú to tzv. civilizačné ochorenia, ktorých čoraz viac pribúda. Sú spojené s vývojom života. Najčastejšie sú to pliesňové ochorenia kože a nechtov, veľmi veľa je aj infekčných a alergických ochorení."

Aké sú príčiny vzniku?

"Pri pliesňových ochoreniach je to napr. oblečenie, obuv, šport, materiály, ktoré sa používajú pri nosení a je to vlastne aj sklon k tým chorobám, lebo každý typ kože je iný. Tento stav môžu vyvolať často aj interné ochorenia, ako cukrovka a skrytá cukrovka. Nemalou mierou prispieva tiež hygiena a hygienické návyky. Pacientov si nevyberáme a teda máme tu aj ľudí s nižšou úrovňou hygieny."

Pred nami je letná sezóna, čas pre kúpaniachtivých, avšak práve na kúpaliskách, či plavárňach sa plieseň často vyskytuje.

"Je to preto, lebo u nás nie je takmer žiadna prevencia, neexistuje žiadny preventívny vstup do bazéna, nikto nekontroluje, kto má vydezinfikované nohy, alebo pokožku tela. Samotnú plieseň vyvoláva mikrób, ktorý sa nachádza v teplom a vlhkom prostredí. Drží sa na kachličkách, okolo bazéna, či pod sprchami. Kto sa nechráni obuvou, môže plieseň rýchlo získať. ¼udia by preto mali mať nejaký antimikotický prostriedok, ktorých je celá škála a tie sa delia podľa typu pliesne. Pliesne sa vyskytujú nielen na plavárňach a kúpaliskách, ale i v saunách a soláriách, kde sa človek chtiac-nechtiac spotí, pokiaľ nie sú poriadne vydezinfikované."

Aké sú príznaky pliesní zo solária?

"Najčastejší je výsev červených, hnedých a bielych fliačikov po tele. To sú tie vývojové štádiá, v konečnom dôsledku sa vytvoria výrazne biele fľaky - miesta vyžraté povrchovou pliesňou. V takomto prípade je potrebná dôkladná liečba."

Čo ak dotyčný s týmto nenavštívi lekára?

"Je to estetická vada. Hoci by ste sa nanovo opálili na týchto miestach, po mesiaci by satam opäť objavili biele fľaky. V niektorých prípadoch tieto miesta veľmi svrbia pri spotení, sčervenajú a zduria sa. Môže sa to rozšíriť po tele a nakaziť trebárs ostatných členov domácnosti, lebo mikrób sa drží v prádle, uterákoch, aktivuje sa pri spotení a zničí ho iba vyvarenie. Zavysí to však od typu kože, či je citlivá, alebo odolná."

S akými problémami prichádzajú pacienti do vašej ambulancie v tomto období pred letom?

"Ide väčšinou o pliesne, alergické ochorenia kože s dermatitídou, ktorá môže byť vrodená, alebo získaná a chodia aj pacienti so sezónnym výskytom alergie na koži, ktorí sa liečia zároveň u alergológa kvôli iným alergickým ochoreniam. Vytvárajú sa im svrbivé ekzémy, často veľmi nepríjemné, lebo sú viditeľné po tele. Ïalšou kategóriou sú potravinové alergie. Teraz bola sezóna redkvičiek, cibuľky, bryndze, pokračuje sezóna jahôd. Sú aj takí, ktorí nikdy nemali alergie a teraz ich nadobudli. V Košiciach je pomerne dosť infekčných ochorení, vysoký je výskyt svrabu a infekcie kože, ktoré môže byť následkom rozškrabania po svrabe. V lete sa viac šíri a hojí sa ťažko, ak by si ju pacient chcel vyliečiť svojpomocne. Veľmi veľa pacientov teraz prichádza aj s infekciou po uštipnutí hmyzom. Takisto je veľký výskyt borélií, ktoré sa sérologicky vyšetrujú krvným odberom. Keď pacient po uštipnutí kliešťom zbadá začervenanie pokožky, poprípade má teploty a bolestivosť kåbov, mal by hneď navštíviť lekára. Čím skôr sa to podchytí, tým lepšia je liečba."

Spomínali ste uštipnutie hmyzom. Ako je to v prípade uštipnutia včelou, osou, alebo iným nebezpečným bodavým hmyzom?

"Po takomto uštipnutí môžu nasledovať sprievodné alergické znaky, ale aj infekčné prejavy. Uštipnutý si to poškriabe a hoci si umývame ruky niekoľkokrát denne, na rukách je špina. Tým môže vzniknúť miestna infekcia, ktorá sa môže rozšíriť. To však záleží od individuálneho imunitného systému každého pacienta."

Môžu teda vzniknúť aj smrteľné následky?

"Samozrejme, u ľudí, u ktorých je dokázaná alergia po uštipnutí včely, či osy, dochádza k tzv. anafylaktickej reakcii (šoku). Väčšinou títo ľudia o tom vedia a mali by nosiť pri sebe pohotovostný balíček."

Čím sa okrem liekov môžu liečiť kožné ochorenia?

"Existuje mnoho druhov lejzrov. Môžu byť deštruktívne, odstraňujúce určité kožné výrastky, zmierňujú jazvy, teda zlepšujú ich stav, alebo odstraňujú nadmerné ochlpenie. Pri ekzémoch môžu pomôcť biostimulačné lejzre, no neodstránia ich."

Veľa sa rozpráva o materských znamienkach...

"Materských znamienok je veľmi veľa druhov a niekedy sú problémom aj pre odborníka. Najlepšie je poradiť sa s lekárom, ktorý určí postup, ako s nimi ďalej zachádzať. Dôležité je poradiť sa aj pred letom, pretože znamienka sa musia chrániť pred silným slnečným žiarením, najmä cez obed, a je potrebné užívať ochranné krémy s vyšším UV faktorom. Slnečné žiarenie podporuje tvorenie nových znamienok, staré, ktoré majú v sebe nejaký zárodok a tendenciu meniť sa, môžu sa postupne zvrhávať a takto dochádza k prekancerózam, čiže predrakovinovému štádiu budúcej rakoviny kože. ¼udia svetlej pokožky, pracujúci na slnku, alebo tí, ktorí sa radi opaľujú, by si mali zvlášť dávať pozor. Keď znamienko začne ´pracovať´, zväčšuje sa, mení farby a svrbí, to už nie je dobré znamenie. Nedá sa povedať, ktoré znamienka sú nebezpečnejšie, či vyčnievajúce, alebo ploché. Malé čierne ploché pigmentové škvrny môžu byť viac škodlivé, než ostatné. Doporučujem nechať si odstrániť rôzne bradavice a kožné výrastky najme v miestach, kde sú vystavené mechanickému poškodeniu spodným prádlom, opaskom, retiazkou a podobne."

Určite ste sa vo vašej ambulancii stretli s nejakými zvláštnymi prípadmi. Mohli by ste ich spomenúť?

"Mali sme tu osemročné rómske dievčatko v druhom štádiu syfilisu, ktoré sa mohlo nakaziť buď pohlavným stykom, alebo veľmi blízkym stykom s nakazenou osobou. Hoci syfilis bol už na ústupe, teraz je zasa na vzostupe. Taktiež máme kuriózny prípad pacienta, ktorý by chcel mať za každú cenu nejakú pohlavnú chorobu, domáha sa všetkých možných vyšetrení vrátane na AIDS, i keď nikdy nemal pohlavný styk. Tých prípadov by sa našlo viac."

KAROL GERBA
Foto: Archív


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/