(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Gašparovič je pripravený podporiť kvalitný zákon na odškodnenie klientov NS.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Aug 13 2007 - 13:34 GMT
(TASR) - Prezident Ivan Gašparovič je pripravený podporiť kvalitný návrh zákona, ktorý by pomohol občanom poškodeným krachom nebankových subjektov (NS). Uvádza sa to v odpovedi odboru komunikácie a oddelenia styku s verejnosťou Kancelárie prezidenta (KP) SR na žiadosť, s ktorou sa na hlavu štátu obrátilo košické Združenie poškodených občanov veriteľov (ZPOV) Horizont Slovakia a B.M.G. Invest.

Ako uviedol v odpovedi združeniu vedúci oddelenia pre styk s verejnosťou KP SR Dárius Rusnák, v tejto súvislosti nie je možné nespomenúť, že už v roku 2005 bol práve na základe iniciatívy prezidenta Gašparoviča spracovaný návrh zákona na aspoň čiastočné odškodnenie poškodených občanov. "Žiaľ, napriek veľkému úsiliu hlavy štátu, aby finančná ujma spôsobená mnohým občanom krachom NS bola aspoň čiastočne nahradená, návrh zákona nebol vtedajšími poslancami NR SR schválený," uvádza sa v odpovedi ZPOV.
Združenie sa ešte koncom júna obrátilo na Gašparoviča listom so žiadosťou, aby sa váhou svojej funkcie a osobnosti zaangažoval do riešenia situácie poškodených občanov a privítali by aj jeho vystúpenie v parlamente k tejto problematike. Rusnák však upozornil, právomoci prezidenta republiky sú vymedzené ústavou a v danej veci mu neumožňujú priamo konať ani zasahovať do právomoci iných, vecne príslušných orgánov.
Rusnák v odpovedi ďalej pripomenul, že daná záležitosť je úplne v pôsobnosti výkonných orgánov, teda Úradu vlády SR a najmä vecne príslušných ministerstiev, a nie prezidenta. Odporúča z toho dôvodu obrátiť sa na vecne príslušné orgány. V prípade, ak by v budúcnosti dospeli kompetentné orgány k dohode riešiť problém formou novej právnej úpravy, zodpovednosť za riešenie stavu by prevzali na seba Úrad vlády SR reprezentovaný konkrétnym ministerstvom ako predkladateľom návrhu a NR SR ako zákonodarný orgán.
"Chceme vás ubezpečiť, že pán prezident je aj dnes, takisto ako bol aj v minulosti, pripravený kvalitný návrh zákona, ktorý by pomohol poškodeným občanom, podporiť svojím podpisom," zdôrazňuje sa v odpovedi KP SR na žiadosť ZPOV, ktorú združenie poskytlo TASR.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/