(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Z hraničného priechodu Milhosť vyrazili prví jazdci Pony Expressu.
@ Aktuálne -> Rôzne     Aug 16 2007 - 14:39 GMT
(TASR) - Z maďarského hraničného priechodu Milhosť vyrazili dnes prví dvaja slovenskí jazdci Pony Expressu. "Záujem o konskú poštu je podľa odhadov veľký. Zatiaľ sme to nepočítali. Veľa pošty bolo podanej na Alpínke, rekreačnej oblasti v blízkosti Košíc, počas sobotňajšej prísahy jazdcov," povedal krátko pred štartom Pony Expressu hovorca východnej vetvy slovenských jazdcov Štefan Glaubic.

Pošta sa dá odoslať prostredníctvom jazdcov zo špeciálne zriadených poštových úradov v Košiciach, Podlesku, Ružomberku a Žiline.
Podľa slov Glaubica jazdci okrem iných listových zásielok vezú pozdrav pre trampskú osadu Zlatý had, ktorá si v týchto dňoch pripomína výročie svojho vzniku. "Keďže leží priamo na trase Pony Expressu, osobne im doručíme blahoželanie k výročiu," uviedol Glaubic. Najvzdialenejšiu zásielku ponesú jazdci Pony Expressu do USA. Jazdci nechodia od domu k domu. Poštu dovezú do cieľovej stanice a odtiaľ odchádza normálnou poštou. "Od maďarských hraníc sme vyrazili s jednou mochilou (brašnou). Môže sa stať, že smerom k českým hraniciam už jazdci ponesú aj tri mochily," pokračoval Glaubic.
Jazdci dorazia z hraničného priechodu do Košíc na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne približne o 15.30 h, odkiaľ prevezmú poštu z poštového úradu. Najbližšie sa vymenia o 18. h na prvej zastávke, ktorou je Bradan pri vodnej priehrade Ružín neďaleko Košíc.
Zaujímavosťou je, že jazdci Pony Expressu pôjdu bez prestávky dňom i nocou. Dvojice sa budú striedať po 20-kilometrových úsekoch. V piatok o jednej hodine po polnoci by mal v Tepličke nad Hornádom prevziať štafetu aj niekoľkonásobný majster Slovenska v ródeovom jazdení Maroš Klobušník.
Štyridsať slovenských jazdcov by chcelo 360-kilometrový slovenský úsek zdolať 40-hodinovou nepretržitou jazdou na koni. K českému hraničnému priechodu Makov - Bumbálka by chceli doraziť v sobotu ráno, kde poštu odovzdajú českým kolegom. Cieľovou stanicou je nemecké mesto Haren, kde by mali jazdci doraziť v piatok, 24. augusta.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/