(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Jubilejná výstava Východoslovenského múzea v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy     Sep 30 2002 - 13:47 GMT
28. 9. 2002 – 28. 2. 2003

Východoslovenské múzeum, Námestie Maratóna Mieru 2

Pred stotridsiatimi rokmi – 27. októbra 1872 – založili najvýznamnejšie kultúrne osobnosti mesta Košice a celej krajiny za širokej podpory verejnosti Hornouhorskú muzeálnu spoločnosť, ktorá o štyri roky – 25. júna 1876 – sprístupnila tunajšej verejnosti Hornouhorské múzeum v dnes už neexistujúcej budovy hostinca U zlatej hviezdy /dnešná adresa Hlavná 76/. Bolo to prvé skutočné košické múzeum, ktoré trvá ako Východoslovenské múzeum dodnes. Zároveň je to druhé najstaršie múzeum na území Slovenska /primát má Bratislavské mestské múzeum/.

Toto významné výročie svojej existencie oslávilo Východoslovenské múzeum inštaláciou jubilejnej výstavy, ktorá je netypická svojim poňatím. Koncipovaná je tak, že predstavuje návštevníkom komplexnosť takej inštitúcie, ako je múzeum so stotridsaťročnou tradíciou. Tu môžete vidieť ukážky všetkých múzejných fondov, ktorých je celkovo 28. Taktiež exponáty múzejnej knižnice, centrálnej evidencie, propagačnej a odbornej vydavateľskej činnosti múzea, predstavuje prierez múzejnými dejinami, prehľad objektov, v ktorých múzeum sídlilo a sídli, nakoniec i osobnosti najvýznamnejších múzejníkov, priaznivcov a donátorov.

Východoslovenské múzeum dnes spravuje vyše 440 000 kusov zbierok, ktoré sú roztriedené podľa typu do 28 fondov a tie spravujú, spracúvajú a publikujú tri odborné odbory /historický, umelecko-historický/ a ústavná knižnica. O vyhovujúci stav zbierok sa stará samostatné konzervátorské oddelenie. Zbierky Východoslovenského múzea sú v súčasnosti vystavené v deviatich expozíciách na území Košíc. Celkovo tu pracuje 59 osôb.
Súčasťou Jubilejnej výstavy je aj tlačou vydaný sprievodca, v ktorom sú uvedené údaje o vystavovaných fondoch, stručné dejiny múzea, prehľad významných múzejníkov, prehľad riaditeľov múzea, prehľad múzejných budov a súčasná organizačná schéma tejto inštitúcie. Autorom koncepcie výstavy a textu katalógu je Akad. Arch. Jozef Duchoň, realizátormi výstavy sú konzervátorské a technicko-prevádzkové oddelenie múzea.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/