(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Najstarší parný rušeň Katka prepravil vyše 100-tisíc cestujúcich
@ Aktuálne -> Doprava     Sep 03 2007 - 09:55 GMT
(TASR) - Jediná detská železnica na Slovensku včera skončila tohtoročnú sezónu. Počas leta previezla na štvorkilometrovej trati viac ako 100-tisíc cestujúcich, čím sa zaradila medzi najväčšie košické atrakcie.

"So sezónou sme maximálne spokojní. Zaznamenali sme zvýšený záujem cestujúcich, čo sa odrazilo na tržbách z cestovného. Vyhli sa nám akékoľvek nehody, preto môžem hodnotiť sezónu ako mimoriadne úspešnú. Na budúci rok rátame s prevádzkou Katky na 100 percent," povedal TASR Zoltán Šimko, prednosta Železničnej spoločnosti Slovensko v Košiciach.
Parný rušeň Katka vyrobila v roku 1884 lokomotívka Hagans v nemeckom Erfurte. Rušeň do roku 1965 premával striedavo na tratiach medzi Gelnicou, Mníškom nad Hnilcom a Smolníkom a medzi Hronskou Breznicou a Banskou Štiavnicou. Po generálnej oprave v českých Veleniciach sa v roku 1991 dostala Katka do Košíc. V minulom roku prešiel rušeň dôkladnou opravou svojho kotla vo Vrútkach.
V súčasnosti Katka reprezentuje najstarší prevádzkyschopný rušeň na území bývalého Československa a je tiež jedným z mála zachovaných parných rušňov s rozchodom tisíc milimetrov. Zapísaný je aj do Ústredného zoznamu kultúrnych pamiatok SR.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/