(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na sídlisku Lunik IX otvorili nové komunitné centrum.
@ Aktuálne -> Región     Sep 13 2007 - 09:08 GMT
(TASR) - Zlepšiť podmienky na pôsobenie komunitných pracovníkov medzi obyvateľmi košického rómskeho sídliska Lunik IX, ohrozených sociálnym vylúčením, pomôže nové komunitné centrum, ktoré včera otvorili v zrekonštruovaných priestoroch bývalej záložne a krčmy.

Magistrát mesta Košice (MMK), ktorý sa intenzívnejšie zaoberá sociálnou prácou najmä od mája 2005, investoval do projektu tri milióny korún. Ako uviedol primátor mesta František Knapík, samospráva považuje tieto prostriedky za efektívnu investíciu. "Očakávame, že komunitná práca, ktorá je na Luniku IX veľmi potrebná, sa skvalitní. Myslím, že výsledky, ktoré priebežne analyzujeme, hovoria, že to má zmysel. Verím, že ďalšie obdobie bude smerovať k tomu, že riešenie, ktoré sa možno vidí v nedohľadne, sa predsa len bude postupne približovať," dodal primátor.
Doteraz pracovali komunitní aktivisti roztrúsení po vchodoch obytných blokov na Luniku IX, oddnes majú spolu so svojimi klientmi k dispozícii estetické priestory a kultúrne prostredie, kde sa môžu stretávať, konzultovať problémy a organizovať podujatia pre deti.
Jeden o obyvateľov Lunika IX a jeho bývalý starosta Jozef Šana očakáva od komunitného centra najmä rozbehnutie projektov, ktorými pomôžu neplatičom odpracovať si nájomné, čo je najväčší problém v tejto košickej mestskej časti. Šana si tiež sľubuje, že centrum pomôže pri potieraní drogovej činnosti, hygienickej osvete a v plánovanom rodičovstve.
Ako uviedla pre TASR Emília Revajová-Bujňáková zo sociálneho oddelenie MMK, mesto má v súčasnosti 15 komunitných pracovníkov, ktorí nielen na Luniku IX, ale aj ďalších lokalitách s vysokou koncentráciou sociálne odkázaných pomáhajú týmto ľuďom rôznym poradenstvom a podpornými aktivitami. Týkajú sa bývania, aktivačných prác, zdravotnej starostlivosti, školskej dochádzky a podobne. Mesto má vlastný projekt Podpora rozvoja komunitnej sociálnej práce a využíva aj peniaze z fondov Európskej únie.
Popri Luniku IX je najviac sociálne odkázaných Košičanov - Rómov i Nerómov na Sládkovičovej, Herlianskej, Goliánovej a Popradskej ulici a v lokalite zvanej Demeter. Býva tam spolu približne osemtisíc ľudí, ktorí sa môžu obrátiť o pomoc na komunitné centrá.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/