(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Náhradné rodiny môžete od 20. septembra podporiť aj v Košiciach.
@ Aktuálne -> Región     Sep 18 2007 - 14:48 GMT
(TASR) - Ambíciou Dňa podpory náhradných rodín, ktorý pripadá na 20. septembra, je upozorniť na problematiku náhradných rodín na Slovensku. Verejná zbierka je určená na podporu činnosti občianskeho združenia (OZ) Domov v rodine, ktoré organizuje rekreačno-vzdelávacie pobyty pre náhradné rodiny. Vyzbieraná suma z roka na rok narastá. Len v minulom roku sa vyzbieralo 216 tisíc korún v desiatich mestách Slovenska.

Podľa posledných výskumov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa na Slovensku nachádza 6000 detí v ústavnej starostlivosti a 2500 je umiestnených v pestúnskej rodine a v náhradnej osobnej starostlivosti príbuzných.
"V prvom rade by sme chceli informovať verejnosť, že existujeme a potrebujeme podporu. Široká verejnosť si myslí, že náhradný rodič to robí pre peniaze. Opak je pravdou. Náhradné rodiny si spravidla pokazia svoju finančnú situáciu tým, že prijmú dieťa do náhradnej rodiny," povedala Eva Lorenzová z OZ Domov v rodine. Ako dodala, príspevok štátu na dieťa v detskom domove sa ročne pohybuje okolo 226 tisíc korún, kým dieťaťu v pestúnskej starostlivosti štát prispieva ročne sumou 85 tisíc Sk. Súčasná legislatíva nie je podľa Lorenzovej naklonená pestúnskej starostlivosti či zriaďovaniu súkromných detských domovov. "Paradoxom je, že niekedy prísne podmienky, ktoré vyžaduje zákon, nespĺňajú ani samotní zamestnanci štátnych zariadení. Pre pridelenie akreditácie na zriadenie detského domova musíte spĺňať veľmi prísne podmienky vzdelania a praxe, ktoré sa v reálnom živote dokážu veľmi ťažko splniť," dodala Lorenzová, ktorá sa opätovne uchádza o akreditáciu na zriadenie virtuálneho detského domova pre deti umiestnené v profesionálnych rodinách.
Rodiny je potrebné na príchod dieťaťa z detského domova pripraviť a zaškoliť. Zriedkavo sa stáva, že náhradní rodičia nezvládnu pubertálne obdobie zvereného dieťaťa, ktoré následne končí v detskom domove. "Nevyhnutná je preto odborná príprava a dlhodobá práca s rodinou. Pre pestúnske rodiny sú oveľa viac ako pravidelné stretávania so psychológom osožnejšie vzájomné stretnutia rodín a detí, kde si vymieňajú skúsenosti pri riešení problémov," uviedol Rado Sidor z košického OZ Úsmev ako dar.
Len v Košiciach vyškolilo OZ Úsmev ako dar v priebehu dva a pol roka 100 náhradných rodín a v minulom roku umiestnilo do pestúnskej starostlivosti 24 detí. V tomto roku sa vďaka košickej pobočke OZ Úsmev ako dar dostalo do náhradných rodín 14 detí.
Zbierka na podporu náhradných rodín potrvá od 20. septembra do 20. januára minimálne v desiatich mestách na Slovensku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/