(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ÚS oslobodil Karabína spod návrhu na začatie disciplinárneho konania.
@ Aktuálne -> Rôzne     Sep 26 2007 - 15:27 GMT
(TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes na verejnom ústnom pojednávaní oslobodil predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Milana Karabína spod návrhu na začatie disciplinárneho konania, ktorý ešte v minulom roku na ÚS SR podal minister spravodlivosti Štefan Harabin. Karabín sa podľa ministra mal disciplinárne previniť v auguste minulého roku, keď neumožnil ministerskú kontrolu dodržiavania zákona o štátnej službe na NS SR.

"Vždy som veril v spravodlivosť. To ma 33 rokov držalo v justícii. Som rád, že moje princípy, ktoré som vždy dodržiaval, sa uplatnili pri rozhodnutí ÚS. Vždy som hovoril, že nemožno vyvíjať enormný nátlak na predsedu najvyššieho súdu ani na najvyšší súd zo strany výkonnej moci. Toto bol jasný tlak na predsedu NS SR, pretože som vyslovil svoj právny názor na riešenie určitej právnej otázky," reagoval krátko po rozhodnutí ÚS SR Karabín, ktorý podotkol, že jeho vzťah s ministrom je "taký - aký je", otázkou je, či sa zmenil minister. "Pán minister má zvláštnu predstavu o vzťahoch medzi ľuďmi," dodal Karabin.
Predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková skonštatovala, že rozdielny právny názor na uplatňovanie právnych noriem nie je vážnym disciplinárnym previnením.
Spor medzi Harabinom a Karabínom sa začal na jar minulého roku, keď inventúra na NS SR zistila, že chýba majetok za 1,5 milióna korún. Karabín vyvodil personálne opatrenia voči trom pracovníčkam, ktoré mali s chýbajúcim majetkom prichádzať do styku. Prepustené pracovníčky podali voči Karabínovi podnet za porušenie zákona o štátnej službe. Prvú ministerskú kontrolu z 23. augusta Karabín odmietol. Druhú kontrolu údajne ministerstvo nariadilo práve, keď bol predseda NS SR na rekreácii a nemohol na ňu reagovať. Išlo o kontrolu štátnozamestnaneckých pracovných pomerov. Správnosť postupu potvrdilo aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.
"Moje disciplinárne konanie je, ako keby ste povedali, že ak nebudete konformní s názorom výkonnej zložky, tak budete postihovaní. A toto nie je možné v právnom štáte," uviedol v októbri minulého roku Karabín.
Konanie predsedu NS je podľa Harabina vážnym signálom pre sudcov všetkých stupňov a je spôsobilé naštrbiť právne vedomie. Minister žiadal, aby ÚS po vykonaní dokazovania uznal Karabína vinným zo spáchania disciplinárneho previnenia a na šesť mesiacov mu znížil funkčný plat o 70 percent.
O disciplinárne konanie voči predsedovi NS požiadal ÚS minister spravodlivosti 16. októbra minulého roku. Podľa MS SR právo kontrolovať dodržiavanie zákona o štátnej službe aj na NS SR mu vzniklo po zániku Úradu pre štátnu službu.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/