(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Majster sveta v polmaratóne Kororia po 10 rokoch opäť na MMM.
@ Aktuálne -> Šport     Oct 02 2007 - 13:27 GMT
(TASR) - Kenský vytrvalec, 35-ročný Shem Kororia bude mať štartovné číslo jeden na 84. ročníku Medzinárodného maratónu mieru (MMM) 7. októbra v Košiciach. Ako informovali oragnizátori najstaršieho maratónskeho behu na starom kontinente na utorňajšej tlačovej konferencii má to byť najmä symbolické pripomenutie mimoriadne úspešných MS v polmaratóne pred 10 rokmi v Košiciach i zlatej medaily Keňana, ktorý sa opäť postaví na štart.

Štartovná listina podujatia, nad ktorým prevzal patronát prezident SR Ivan Gašparovič, sa denne dopĺňa a päť dní pred nedeľňajším štartom je už na nej vyše 600 maratóncov, 816 polmaratóncov zo 43 krajín, 201 korčuliarov. Spolu s ďalšími súťažami stúpol počet účastníkov na 3166. So štartovým číslom 111 pobeží svoj 16. maratón v Košiciach expremiér Mikuláš Dzurinda. Paletu pretekov rozšíria majstrovstvá SR mužov a žien (zatiaľ prihlásených 46, z toho je 6 žien), majstrovstvá Policajných zborov SR, majstrovstvá Colnej správy SR, Beh primátorov partnerských miest i štafeta Désiré Leriche 42x1 km.
Organizátori MMM pokračujú v obojstranne prospešnej spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, ktorý okrem finančného príspevku bude prezentovať MMM aj na 5. ročníku Európskeho týždňa regiónov a miest Open days 8.-11.októbra v Bruseli. Prvýkrát v histórii bude televízny prenos MMM za pomoci internetu, o priebehu pretekov bude divákov informovať videostena v priestore štartu a cieľa.
Trať tradičného mestského okruhu je už premeraná, dostane certifikát, ale významnou motiváciou budú pre najlepších zvýšené finančné prémie, najvyššie v doterajšej histórii MMM. Pre prvých 10 mužov a šesť najlepších žien je to 50 tisíc eur, a to bez ďalších položiek (ubytovanie, letenky, bonusy). Mužský víťaz košického MMM môže získať pri čase pod 2:11 h až 18 tisíc eur, pri prekonaní traťového rekordu 2:12:35 h 12 tisíc eur, za každé iné víťazstvo rovných 10.000 eur. Druhý v cieli získa potom 4500 a tretí 2000 eur. Ženská víťazka s časom pod 2:25 h si odnesie 12 tisíc eur, po prekonaní traťového rekordu 2:31:28 h osemtisíc eur, čas pod 2:35 ocenili na 6 tisíc a bez limitu 5 tisíc eurami. Druhá v cieli získa 2000 a tretia 1500 eur.
Riaditeľ pretekov MMM Branislav Koniar predstavil posledných topfavoritov, najmä z africkej oblasti. V prvom rade Keňanov - okrem Shema Kororiu i Simona Bora, ktorý má osobný rekord 2:07:55 h spred 4 rokov v Amsterdame, ale ešte vlani skončil v San Diegu druhý za 2:10:34 h, ďalej nádejného Mathewa Kosgeia. Vo vybavovaní sú ešte víza pre Micaha Kiproticha a Etiópčana Gobezu Ayalewa. Súperom afrických vytrvalcov o najvyššie pocty by mohol byť momentálne najlepší ruský maratónec, 31-ročný Lenar Chusnudtinov. V tomto roku bežal v Zürichu maratón za 2:13:16 h.
"Favoriti maratónu sú jasní, je pre nás potešením privítať majstra sveta z roku 1997 v polmaratóne Shema Kororiu, ktorý sa po istých zdravotných peripétiách vracia na maratónsku trať práve v Košiciach, kde odštartoval svoju úspešnú kariéru. Ďalej Simona Bora s najhodnotnejším výkonom 2:07:55 h, ktorí dopĺňa celú enklávu Afričanov s časmi okolo 2:11-2:12 h i najlepšieho Rusa Chusnutdinova, ktorý sa zlepšil na 2:13 h, takže favoritov musíme nájsť v širšom kontexte bežcov," povedal B. Koniar.
Od piatka do nedele doplnia bežecké súťaže ďalšie kultúrno-spoločenské akcie, vrátane 38. ročníka Košického vodáckeho maratónu a Plavba troch generácií i 5. ročník Memoriálu Emila Fehéra 6.-7. októbra na Hornáde so zahraničnou účasťou.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/